StoryEditor

Trh vyradil tradičnú mafiu

06.02.2006, 23:00

Napriek rôznym medializovaným prípadom má organizovaný zločin minimálny vplyv na ruské hospodárstvo. Podľa experta na korupciu Vadima Volkova sa z gangstrov z 90. rokov stali "počestní" podnikatelia alebo ich z veľkého obchodu vytlačili štátni úradníci, príbuzní zamestnancov tajnej služby alebo policajti. Tí teraz ponúkajú služby, ktoré kedysi patrili organizovaným gangom: ochranu, vymáhanie dlhov a interné informácie.
Volkov tvrdí, že trh v určitom zmysle vytlačil mafiu v jej bežnej forme. Keď sa zločinec stane vlastníkom firmy, musí sa podriadiť úplne inej logike: má dodávateľov a odberateľov, účtovníctvo a technologické procesy. "Zločinec prestáva byť zločincom v okamihu, keď sa stane majiteľom podniku," hovorí pre denník Die Welt.
Podľa neho však organizovaný zločin nezmizol, iba zmenil svoje vystupovanie. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa kapitalizmus začal rozbitím všetkých štátnych inštitúcií, vrátane výkonných zložiek. A tak ochranu firmám ponúkali organizované bandy, ktoré svojich členov získavali spomedzi športovcov, vojnových veteránov z Afganistanu, Čečenska či Balkánu, prepustených väzňov, policajtov alebo zamestnancov tajných služieb, ktorí prišli o miesto.
Zmena nastala v roku 1992, keď zákon umožnil súkromné bezpečnostné služby. Tie začali konkurovať bandám, hoci v princípe robili to isté. Pod tlakom konkurencie a čoraz tvrdšieho postupu polície sa veľké bandy dali na legálne podnikanie. Zväčša si zvolili oblasti, kde je v hre hotovosť, nepotrebujú veľký počet odborníkov ani vysoké investície. Ide najmä o finančníctvo a maloobchod, hazardné hry, hotelierstvo, import a export, najmä však vývoz farebných kovov.
Samotný organizovaný zločin nemá veľký vplyv na ekonomiku. Na Sibíri alebo ruskom ďalekom východe je síce kriminalita vysoká, no na západe krajiny sa situácia zlepšila. Veľkí zahraniční investori sa už nemusia báť, no potrebujú podporu Kremľa, ak chcú byť úspešní. Stredné podniky sa musia zväčša dohodnúť skôr s regionálnou administratívou než s gangstermi. To však znamená dodatočné výdavky, inými slovami, úplatky. Volkov poukazuje na dva druhy korupcie: priamu a nepriamu. Napríklad, niektorí guvernéri žiadajú finančnú podporu pre svoju volebnú kampaň alebo investor musí popri priemyselnom podniku postaviť aj nemocnicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:11