StoryEditor

Lacnejší roaming sa stáva realitou

09.05.2006, 00:00
Ak Brusel schváli regulované ceny roamingu, mobilní operátori prídu o svoje zisky, ktoré im prinášajú zákazníci telefonujúci v zahraničí. Operátori by mohli prísť až o trinásť percent príjmov, čo by sa odrazilo aj v zdražení domácich taríf.

Mobilní operátori začali lobovať v Európskom parlamente proti regulácii cien roamingu, ako ju navrhuje Európska komisia. Svoju misiu si už splnili britský Vodafone a nemecký T-Mobile, keď koncom minulého týždňa europoslancom vysvetľovali, že regulácia cien medzinárodných hovorov je nesystémová.

Busel: Ceny sú prehnané
Európska komisia a Európsky parlament nesúhlasia s cenami roamingových hovorov a preto chcú zaviesť ich reguláciu. Európania, ktorí sú v zahraničí a využívajú volania v zahraničí, platia stále vysoké účty za využívanie roamingu. Eurokomisárka Vivien Redingová je toho názoru, že ceny sú prehnané, a preto navrhuje ich zlacnenie. Komisia je za to, aby prijatie hovoru bolo bezplatné, miestne hovory boli spoplatnené miestnymi sadzbami a medzinárodné hovory medzinárodnými cenami.
Ak Brusel schváli regulované ceny roamingu, mobilní operátori prídu o svoje zisky, ktoré im prinášajú zákazníci telefonujúci v zahraničí. Wolfgang Kopf z nemeckého T-Mobilu varuje, že operátori by mohli prísť až o trinásť percent príjmov, čo by sa odrazilo aj v zdražení domácich taríf.

Regulácia sa firmám nepáči
Európski mobilní operátori by tak boli znevýhodnení oproti konkurentom mimo Európy. Prevádzkovatelia mobilných sietí si myslia, že vzhľadom na to, že na trhu je viacero konkurentov, budú ceny klesať čoraz rýchlejšie aj bez regulácie, takže nie je potrebná. Riaditeľ Vodafonu Richard Feasy si myslí, že regulácia je škodlivá a brzdí rozvoj trhu.
Najväčší mobilný operátor na Slovensku tiež nesúhlasí s reguláciou cien roamingových hovorov. "Nemyslíme si, že regulácia roamingu je potrebná. Mobilné trhy sú vysoko konkurenčné a boj medzi operátormi tlačí ceny roamingu smerom nadol. V uplynulých piatich rokoch ceny hovorov v celej Európe klesali," tvrdí Peter Tóth, hovorca slovenskej vetvy spoločnosti Orange.
Podľa štatistiky a meraní medzinárodnej GSM asociácie klesali ceny vnútroštátnych hovorov na Slovensku v priemere o štyri percentá. Znížili sa aj ceny roamingových hovorov, a to o osem percent. "Očakávame však ďalší pokles cien v dôsledku nárastu roamingovej prevádzky a konkurencie," informoval Tóth.

Operátori pripravujú nižšie ceny
Slovenská vetva T-Mobilu sa stotožňuje so stanoviskom materskej spoločnosti. "Naša materská spoločnosť skôr prezentuje svoje stanovisko k regulácii cien, ktoré chce zaviesť Európska komisia. Preto nemáme dôvod to komentovať," povedal hovorca T-Mobilu na Slovensku Juraj Droba. Slovenský T-Mobile v uplynulých týždňoch zlacňoval roaming.
Po tlaku Európskej komisie avizovali zlacnenie roamingových hovorov aj niektorí operátori. Slovenský Orange zníži ceny roamingových hovorov aj v tomto roku. "Pripravujeme ponuku, ktorá bude znamenať zníženie ceny roamingu v 25 krajinách Európskej únie o štvrtinu," avizuje Tóth.

Zlacňuje aj Británia
Zníženie cien potvrdil aj britský operátor Vodafone. Vodafone zníži ceny o 40 percent. Urobí tak do apríla budúceho roka. Priemerná cena medzinárodného hovoru v sieti Vodafone nebude stáť pôvodných 61, ale 38 pencí. Riaditeľ Vodafonu Arun Sarin potvrdil, že zníženie cien je reakciou na tlak Európskej komisie a parlamentu.
K znižovaniu cien sa pridala aj britská vetva koncernu T-Mobile. Podľa denníka The Times chce britský T-Mobile účtovať za minútový hovor 55 pencí nielen pre krajiny Európskej únie, ale aj zo Spojených štátov a Kanady. T-Mobile tak v konečnom dôsledku zníži ceny roamingu o 54 percent.

01 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Druhý pokus katolíckeho intelektuála 02 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko v desiatke najbližších európskych spojencov USA 03 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ročné náklady na misie 04 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šrí Činmoj na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 00:36