StoryEditor

Orange spúšťa Triple Play

03.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Mobilný operátor Orange Slovensko začína dnes v troch slovenských mestách s testovacou prevádzkou konceptu Triple Play, teda internetu, digitálnej televízie a telefonovania cez internet prostredníctvom jedného káblového pripojenia. Oznámil to generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Lančarič. Ako ďalej dodal, využijú na to technológiu FTTH, ktorá prostredníctvom optického vlákna končiaceho sa priamo v byte umožní vysokorýchlostný širokopásmový prenos digitálnych dát s prenosovými rýchlosťami v desiatkach megabitov za sekundu. V rámci pilotnej prevádzky bude technológia FTTH nainštalovaná v bratislavskej Petržalke, Trnave a v Piešťanoch. V súčasnosti je pokrytých približne tritisíc domácností v týchto troch mestách. "Do konca roka chceme mať pokrytých približne desaťtisíc a do konca januára budúceho roka o ďalších päť viac," dodal Lančarič.
Orange má na Slovensku približne 2 200 kilometrov optických káblov, ktoré využíva na prepojenie ústrední, vysielacích staníc a pobočiek a časť kapacity prenajíma tretím stranám. Z tohto dôvodu sa podľa Lančariča nedajú vyčísliť potrebné investície, no každopádne dosahujú stovky miliónov korún. Ďalšie rozšírenie Triple Play aj do ostatných miest Slovenska bude závisieť od vyhodnotenia testovacej prevádzky, ktorá potrvá minimálne do konca prvého štvrťroka budúceho roka.
V rámci Triple Play je možné počas testovacej prevádzky sledovať v základnom balíčku 28 televíznych staníc. Súčasťou služby je aj videopožičovňa.
Služby v rámci konceptu Triple Play už zákazníkom ponúka spoločnosť UPC Broadband Slovakia. Od júla tieto služby pod obchodnou značkou T-Com testuje aj operátor Slovak Telekom. Komerčnú prevádzku plánuje táto firma začať poskytovať pre svojich zákazníkov do konca tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 07:19