StoryEditor

Čierna listina aeroliniek

13.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Výbor Európskeho parlamentu schválil plánovanú "čiernu listinu" leteckých spoločností, v ktorých sa opakovane objavujú nedostatky. Na základe tohto rozhodnutia členské krajiny Európskej únie vypracujú podľa jednotných kritérií zoznam, do ktorého majú byť zaradené aj letecké spoločnosti z krajín mimo EÚ. Aerolínie, ktoré sa objavia na tomto zozname, by mali dostať zákaz štartu a pristávania na letiskách v EÚ.
Výbor rozhodol, že cestujúcim musí byť ponúknutý náhradný let alebo náhrada škody, ak sa letecká spoločnosť objaví na zozname. Ako by to malo konkrétne vyzerať, je však podľa expertov "formulované vágne". V návrhu Európskej komisie, s ktorým súhlasili ministri dopravy, pritom takéto pravidlo nebolo vôbec.
Sociálnodemokratickí poslanci v EP presadili, že zamestnanci, ktorí na chyby a nedostatky upozornia, budú obzvlášť chránení. Vychádzali zo skúsenosti, že niektoré letecké spoločnosti prepustili pilotov alebo mechanikov, ktorí upozornili na bezpečnostné problémy.
Po výbore pre dopravu musí o tomto hlasovať ešte EP v novembri. Podstatné zmeny sa však viac neočakávajú. EK má vypracovať kritériá pre zoznam, členské krajiny potom podajú svoje návrhy. Ministri financií už avizovali svoju podporu. Zoznam by mal nadobudnúť účinnosť od 1. marca 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 14:13