StoryEditor

Noví investori vo Varíne

07.05.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Žilina -- Do priemyselného parku pri Varíne majú prísť dve významné zahraničné firmy. "V súčasnosti spracúvame podklady pre územné rozhodnutie. Dovtedy nezverejňujeme bližšie údaje o investoroch, pretože rešpektujeme ich želanie," povedal prokurista a technický riaditeľ žilinskej firmy Proma Jozef Štrba.
Priemyselný park pri Varíne má 38 hektárov, z ktorých 3,8 hektára vlastní firma Proma. Hoci sa už v minulosti hovorilo o viacerých investoroch, ktorí by v ňom mali rozbehnúť výrobu, mnohí z nich sa napokon rozhodli pre umiestnenie svojej výroby v iných lokalitách.
Práve tam chcela postaviť závod na výrobu asfaltobetónu na výstavu a opravy ciest firma SH Trade z Košíc. Podľa Štrbu od zámeru upustili vzhľadom na pripravované podobné projekty v okolí Žiliny.
"V priemyselnom parku končíme so sceľovaním pozemku, aby sme celých 38 hektárov mohli ponúknuť novým a prípadne i ďalším investorom," dodal Štrba. Priemyselný park pri Varíne v Žilinskom kraji je blízko automobilky Kia Motors Slovakia, ktorá do tejto oblasti stále priťahuje investorov.
Pred časom chcel v tomto parku postaviť závod aj nemecký výrobca manipulačnej techniky a dodávateľ technických plynov, firma Linde. Nemecká spoločnosť sa však potom rozhodla umiestniť novú investíciu do Maďarska. Dôvodom mal byť práve predčasný únik informácií o jej zámeroch pri Žiline. Nevyšlo ani rokovanie prevádzkovateľa priemyselného parku so spoločnosťou Johnson Controls, ktorá sa rozhodla pre voľnú halu v Slovene Žilina, kde vyrába sedačky do áut pre Kiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:22