StoryEditor

Fabriky pridávajú na tempe

25.04.2007, 00:00
Apetít fabrík ďalej rastie. Hodnota nových priemyselných objednávok vo februári medziročne stúpla o 30,2 percenta, vyčíslil včera európsky štatistický úrad Eurostat.

Rýchlejšie ako na Slovensku rástli objednávky v priemysle už len v Poľsku, Bulharsku a Estónsku.
Fabriky majú nakontrahovaných takmer o tretinu viac objednávok ako vlani. "Tento ukazovateľ je vlastne indikátor vývoja ekonomického cyklu a napovedá, že ekonomika je vo fáze konjunktúry. Znamená to, že výroba bude rásť ďalej," vysvetľuje ekonomický analytik Tatra banky Robert Prega.
Viac ako rok trvajúci priemyselný boom bude teda podľa všetkého pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Priemyselná produkcia vo februári poskočila o 15,5 percenta. Zaslúžili sa o to najmä tri automobilky a desiatky ich dodávateľov, ktoré vo februári zinkasovali 33,75 miliardy korún, čiže asi štvrtinu tržieb v priemysle.
Dobrou správou pre Slovensko je rast priemyselných objednávok v Nemecku, ktoré je najväčším exportným partnerom našich firiem. Smeruje tam viac ako pätina ich vývozu. Eurostat vyčíslil, že hodnota priemyselných objednávok v Nemecku vzrástla vo februári medziročne o 11,8 percenta.

     

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:57