StoryEditor

České pivo pre Arabov

04.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Pivovar Černá Hora začne od apríla vyrábať nový typ nealkoholického piva, ktorý na rozdiel od súčasných nebude obsahovať alkohol. V bežných nealkoholických pivách určitý, aj keď nízky, podiel alkoholu je. Pivovar s ním chce preraziť na trhy moslimských krajín na Blízkom východe a v Strednej Ázii, kde panuje úplný zákaz alkoholu. Povedal to včera generálny riaditeľ pivovaru Jiří Fusek.
Na domáci český trh by sa pivo malo dostať v máji, keď sa skončí mesačná skúšobná výroba.
Černohorský pivovar plánuje v tomto roku vyrobiť 3 000 až 4 000 hektolitrov nového typu nealkoholického piva. Do budúcnosti počíta Fusek s jeho zvýšením až na 20-tisíc hektolitrov.
"Všetko bude závisieť od toho, aký bude o novinku záujem. Máme správy, že v Ázii je nealkoholického piva nedostatok. Momentálne rokujeme s firmou, ktorá je údajne schopná do Ázie distribuovať celú našu výrobu," povedal Fusek.
Obľuba nealkoholického chmeľového nápoja bude však podľa neho rásť aj v Európe. Ak sa budú ďalej sprísňovať dopravné predpisy, očakáva pivovar zvýšený dopyt aj tam. Novinka pivovaru je určená aj milovníkom horkých nápojov alebo napríklad chorým ľuďom, ktorým alkohol zakázal piť lekár. V budúcnosti by podľa Fuska mohli nealkoholické pivá tvoriť desať až 15 percent produkcie pivovarov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:10