StoryEditor

Američanom sa v cudzine stále darí

09.03.2006, 23:00
Americké spoločnosti sú pri investovaní v zahraničí čoraz úspešnejšie a v porovnaní s firmami, ktoré prichádzajú skúsiť šťastie na trh v Spojených štátoch amerických, dosahujú oveľa vyššie zisky. Od roku 1982 do roku 2004 dosiahli americké spoločnosti priemerný ročný výnos zo svojich zahraničných dcérskych firiem vo výške 7,6 percenta, čo je oveľa viac, než sa podarilo dosiahnuť zahraničným firmám, ktorým dcérske spoločnosti v USA priniesli priemerné ročné výnosy "len" vo výške 2,2 percenta,

Americké spoločnosti sú pri investovaní v zahraničí čoraz úspešnejšie a v porovnaní s firmami, ktoré prichádzajú skúsiť šťastie na trh v Spojených štátoch amerických, dosahujú oveľa vyššie zisky. Od roku 1982 do roku 2004 dosiahli americké spoločnosti priemerný ročný výnos zo svojich zahraničných dcérskych firiem vo výške 7,6 percenta, čo je oveľa viac, než sa podarilo dosiahnuť zahraničným firmám, ktorým dcérske spoločnosti v USA priniesli priemerné ročné výnosy "len" vo výške 2,2 percenta, informovala internetová stránka USATODAY.com.
Príchod zahraničných investorov do USA sa skomplikoval minulý mesiac kvôli ohlásenej akvizícii britskej korporácie Peninsular and Oriental Steam Navigation dubajskou spoločnosťou Dubai Ports World zo Spojených arabských emirátov, ktorá vyvolal veľkú vlnu protestov a obavy aj v americkom Kongrese. Pokiaľ dubajská firma obchod uskutoční, ovládne prístavy v USA, napríklad v Baltimore, Miami New Jersey, New Orleansu, New Yorku a vo Filadelfii. Odporcovia tejto transakcie uvažujú o predložení zákona, ktorý by zabránil arabskej spoločnosti zámer uskutočniť.

Každý chce podnikať v USA

No ani politické zásahy nie sú vždy úspešné, napríklad koncom 80. rokov japonské spoločnosti mierne otriasli sebavedomím Američanov potom, ako nalomili suverenitu USA svojím vstupom do oblasti nehnuteľností. Neskôr sa ukázalo, že ich vstup nebol až taký úspešný, ako pôvodne očakávali. Japonskí majitelia Rockefeller Centra v New Yorku ukončili svoje sľubne sa rozbiehajúce podnikanie požiadaním o ochranu pred bankrotom.
Podľa niektorých pozorovateľov za menším úspechom zahraničných investorov v USA v porovnaní s úspechmi amerických firiem v zahraničí je aj fakt, že do kúpy podielov v amerických firmách alebo akvizícií či fúzii investujú oveľa viac, než ich americkí rivali v zahraničí.
V rámci stratégie je pre mnohé zahraničné spoločnosti pred maximalizáciu ziskov dôležitejší fakt, že sa vôbec dokázali na tomto najväčšom trhu na svete presadiť.
"Každá spoločnosť chce byť v Spojených štátoch. Svoju prítomnosť tu považujú za oveľa dôležitejšiu než samotné zisky," uviedla odborníčka na zahraničné investície Mira Wilkinsová.

Američania vidia budúcnosť v Ázii

Najvýznamnejší americkí investori predpokladajú, že v tomto roku sa najperspektívnejším miestom pre ich investície stane práve ázijský región. Podľa prieskumu, ktorý priniesol International Herald Tribune, americkí podnikatelia očakávajú, že ich investície v Ázii im počas nasledujúcich 12 mesiacov prinesú priemerný výnos vo výške 12 a viac percent. Po ázijskom regióne sa Američania v tomto roku viac zaujímajú o investovanie v Brazílii a Thajsku. Len pre šesť percent z nich je stále príťažlivá aj Európa, ktorej však vyčítajú príliš komplikované regulačné zákony, ktoré spomaľujú ich podnikateľské aktivity. Najatraktívnejšími sektormi pre investovanie sú v súčasnosti energetika, farmaceutická oblasť a nehnuteľnosti, už menej sa investori zaujímajú o zdravotný sektor alebo oblasť dopravy, dodala agentúra Bloomberg.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:24