StoryEditor

Maďarsko stavia nový zásobník plynu

07.01.2007, 23:00
Maďarsko sa poisťuje pre prípad neočakávaných výpadkov v dovoze ruského plynu a tuhej zimy s následným zvýšením odberu modrého paliva.

Maďarsko sa poisťuje pre prípad neočakávaných výpadkov v dovoze ruského plynu a tuhej zimy s následným zvýšením odberu modrého paliva.
U našich južných susedov na jednom z využívaných plynových polí postavia nový strategický zásobník zemného plynu s plánovanou kapacitou 1,2 miliardy kubických metrov. Ak by sa vyskytli problémy so zásobovaním domácich odberateľov, bude môcť už o tri roky dodávať do distribučného systému krajiny denne 20 miliónov kubíkov plynu počas najmenej 45 dní.

Dlhodobá investícia
Hodnota investície dosahuje takmer 150 miliárd forintov (v prepočte vyše 20 miliárd korún). Podľa balíka dohôd podpísaných medzi Maďarským zväzom pre zásobovanie uhľovodíkmi (MSZKSZ), naftársko-plynárenskou skupinou MOL a uzavretou akciovou spoločnosťou na výstavbu bezpečnostného zásobníka zemného plynu Biztonsági Földgáztároló, ktorú založil spomínaný zväz, objekt má byť sprevádzkovaný v roku 2010.
Dlhodobý charakter uzavretých dohôd umožní výrazné zvýšenie bezpečnosti zásobovania obyvateľstva týmto druhom paliva. Súčasťou podpísaných zmlúv je zároveň vlastnícky vstup skupiny MOL do Biztonsági Foldgáztároló získaním podielu vo výške 62 percent akcií.

Strategické Rusko
Maďarsko je podobne ako mnohé európske krajiny závislé od ruského plynu. Jeho dovozom pokrýva až 70 percent svojich potrieb. Pri ročnej spotrebe plynu okolo štrnásť miliárd kubických metrov pripadá na dovoz zo zahraničia 80 percent.
Obyvateľstvo spotrebuje ročne 4,0 až 4,5 miliardy kubíkov, teda približne tretinu celkovej spotreby. Domáca plynárenská sieť a systém dosahuje kapacitu denne 99 miliónov kubíkov plynu.
Doteraz však ešte nikdy nemusela byť využitá naplno pri dodávkach miestnym spotrebiteľom. Aj v prípade najväčších mrazov bolo v sieti denne najviac 90 miliónov kubíkov, ako napríklad vo februári 2005.
Zhruba polovicu dennej spotreby zabezpečuje dovoz plynu, druhú polovicu v objeme maximálne 47,5 milióna kubíkov domáca ťažba spolu s využitím terajších zásobníkov plynu s kapacitou 3,4 miliardy kubíkov. V Maďarsku sa vyťaží denne najviac 9,5 milióna kubíkov plynu.
Obmedzenia v spotrebe plynu zaviedli v krajine naposledy pred dvadsiatimi rokmi, no len v dvoch z piatich kategórií s najväčšou spotrebou. V tom čase však domáci systém distribúcie plynu dosahoval dennú kapacitu len v rozmedzí 50 až 60 miliónov kubíkov. Odvtedy sa rozšírila o viac ako polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 08:28