StoryEditor

Štát musí vrátiť časť daní

13.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Európsky súdny dvor včera uznal nárok britskému obchodnému reťazcu Marks and Spencer na vrátenie časti zaplatených daní. Firma si podľa súdu môže z domácich ziskov odpísať straty v iných krajinách Európskej únie, čo jej britské úrady nedovolili. Marks and Spencer sa so svojou požiadavkou obrátil najprv na britské súdy, ktoré v roku 2003 posunuli prípad Európskemu súdnemu
dvoru.
Súd rozhodol, že Marks and Spencer môže dostať z britskej štátnej pokladnice naspäť 30 miliónov libier ako odpis strát pobočiek vo Francúzsku, v Belgicku a Nemecku. Opačné rozhodnutia daňových úradov sú podľa súdu v rozpore so slobodou podnikania v EÚ. Podmienkou však je to, aby stratové zahraničné dcérske firmy nežiadali o daňovú úľavu v krajinách, kde boli založené.
Toto rozhodnutie pravdepodobne spustí vlnu podobných žalôb ďalších európskych firiem a vládam členských krajín EÚ hrozí, že budú musieť vyplatiť desiatky miliárd eur. Napríklad Británia možno bude musieť vrátiť viac než miliardu eur. Ešte viac by však mohli platiť iné štáty. Bývalý nemecký minister financií Hans Eichel už vo februári povedal, že jeho vláda by nakoniec mohla zaplatiť až 50 miliárd eur.
Rozhodnutie súdu by však mohlo prinútiť vlády EÚ koncepčne sa zamyslieť nad zdaňovaním firiem, ktoré podnikajú vo viacerých štátoch. Výsledkom by tak mohlo byť povzbudenie cezhraničných investícií v únii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 11:32