StoryEditor

Senát chráni zbrojovky

02.08.2005, 00:00

Americkým výrobcom zbraní sa v Kongrese podarilo dosiahnuť veľké víťazstvo. Na základe Senátom schváleného zákona ich totiž už obete strelných zbraní nebudú môcť žalovať. National Rifle Association (NRA), ktorá združuje americké zbrojovky, označila rozhodnutie Senátu za historický krok. Podľa jej vyhlásenia to znamená koniec "politicky motivovaných lúpežných žalôb".
Senátori rozhodli o zákone pomerom hlasov 65 ku 31 a zákon podporilo dokonca aj 15 demokratických senátorov. Podľa Spiegel Online je isté, že aj Snemovňa reprezentantov tento zákon po letnej prestávke schváli.
Doteraz mali obete strelných zbraní alebo ich rodinní príslušníci možnosť obrátiť sa na súd s požiadavkou na odškodné. Napríklad osem obetí ostreľovača, ktorý v roku 2003 znepokojoval Washington, zažalovalo výrobcu použitej zbrane. Prípad sa skončil vyrovnaním: žalobcovia dostali 2,6 milióna dolárov. Podobná prax bola zaužívaná vo viacerých štátoch USA a len vlani súdy riešili 30 žalôb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:34