StoryEditor

Trh s plynom otvárame pomalšie

08.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Trh s plynom bol na Slovensku začiatkom tohto roka otvorený na 34 percent, pričom veľkosť otvoreného trhu dosiahla dve miliardy kubických metrov. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.
Slovensko je v porovnaní Eurostatu na jednej úrovni s Poľskom, no zaostáva za Maďarskom, ktoré malo trh otvorený až na 69 percent, a Českom, kde mal byť trh liberalizovaný úplne. Čo sa týka veľkosti otvoreného trhu, v Poľsku dosiahol štyri miliardy kubíkov, v Maďarsku to bolo až osem miliárd kubíkov. Údaje za Českú republiku Eurostatu chýbali.
Celkovo je v Európskej únii trh otvorený na 57 percent, v starých členských krajinách na 74 percent, úplnú liberalizáciu sa podarilo dosiahnuť 10 členským krajinám EÚ.
Trh s elektrickou energiou bol podľa európskeho štatistického úradu Eurostat na Slovensku začiatkom roka liberalizovaný na 66 percent. Tento stav je porovnateľný s inými krajinami, ktoré vstúpili do Európskej únie vlani v máji. Veľkosť otvoreného trhu bola podľa Eurostatu 15 TWh energie a možnosť vybrať si dodávateľa elektriny mali všetci odberatelia, okrem domácností. Tie túto možnosť získajú na základe pravidiel EÚ od júla 2007. Česko malo podľa údajov Eurostatu trh otvorený na 47 percent, jeho veľkosť bola 25 TWh. Otvorenosť maďarského trhu s elektrinou bola 67 percent (22 TWh) a poľského 52 percent (50 TWh).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 08:23