StoryEditor

Lovinit obnoví výrobu žiaruvzdorných tehál

07.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

V Lovinite Lovinobaňa, na majetok ktorého vyhlásil Okresný súd v Banskej Bystrici v polovici októbra konkurz, by sa malo začať opäť vyrábať. Nepôjde však o obnovenie výroby celého magnezitového programu, ale len o časť výroby pôvodného objemu žiaruvzdorných tehál.
Ako informoval zdroj z prostredia závodu, kapacity na výrobu tehál si od správkyne konkurznej podstaty prenajali niekoľkí pracovníci z vedenia spoločnosti, pričom chcú zamestnať dvadsať až tridsať ľudí. S výrobou sa má začať už v najbližších dňoch.
V závode dnes ešte pracuje asi štyridsať ľudí, ktorých si ponechala správkyňa konkurznej podstaty na úkony súvisiace s konkurzom. V súčasnosti je už spísaný aj majetok spoločnosti a konkurzný správca prijímal 45 dní od vyhlásenia konkurzu pohľadávky veriteľov.
Podľa zdroja asi 330 pracovníkov Lovinitu dostalo výpovede v priebehu októbra a novembra a 130 výpovede podalo. Niektorí z nich už dostali z garančného fondu nevyplatené výplaty za august až október.
Bývalí pracovníci Lovinitu sa podľa Márie Velikej z úradu práce v Lučenci zamestnali vo firmách so strojárskym zameraním, najmä v Detve a Hriňovej, ale odišli za prácou aj do vzdialenejších regiónov západného Slovenska a Česka.
Návrh na konkurz podala samotná spoločnosť po tom, čo spoločnosti zablokovala účty VÚB banka z dôvodu nesplácania úveru. Pohľadávka tvorila asi 140 miliónov korún. Spoločnosť, ktorej hlavným akcionárom je Dušan Macuška, nespláca banke pôžičku od decembra minulého roku, keď začala mať problémy s financovaním firmy. Podľa Macušku dôvodom bol obrovský nárast vstupov energií a posilňovanie slovenskej koruny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:02