StoryEditor

Pri Trnave sa bude stavať

10.04.2007, 00:00
Pri závode PSA Peugeot Citroën pribudne ďalšia priemyselno-logistická zóna. Investičný zámer za štyri miliardy korún počíta s vybudovaním priestorov najmä pre ľahkú výrobu a logistiku, ktoré developer bude ďalej prenajímať.

Pri závode PSA Peugeot Citroën pribudne ďalšia priemyselno-logistická zóna. Na ploche 60 hektárov ju plánuje postaviť developerská spoločnosť HB Reavis Group. Investičný zámer za štyri miliardy korún počíta s vybudovaním priestorov najmä pre ľahkú výrobu a logistiku, ktoré developer bude ďalej prenajímať.
Projekt je v štádiu tesne pred vydaním územného rozhodnutia. Podľa marketingového manažéra spoločnosti HB Reavis Miroslava Sedláka prejavili ich potenciálni klienti už v tejto fáze záujem zhruba o polovicu pripravovanej plochy.
Logistické centrum v Trnave je štvrtým industriálnym projektom bratislavského developera. Premiérový projekt v tomto segmente bol v Rači, tento rok firma dokončí industriálny areál v Svätom Jure pri Bratislave. Od roku 2005 je HB Reavis Group aj developerom technologického parku Eurovalley na Záhorí.

Premiéru mala J&T
V bezprostrednom okolí trnavskej automobilky nebude HB Reavis jediným developerom priemyselno-logistického parku. Prvým investorom, ktorý sa v okolí Trnavy zameral na tento druh biznisu, bola finančná skupina J&T. Tá spolu s belgickou skupinou Immo Industry Group začala už pred dvoma rokmi stavať park pre kľúčových dodávateľov automobilky.
Park je rozdelený do viacerých zón a okrem logistických firiem zastrešuje aj tzv. just-in-time dodávateľov a spoločnosti poskytujúce služby. Konzorcium na ploche 550-tisíc štvorcových metrov preinvestovalo takmer štyri miliardy korún.
Vlani vo februári tento realitný projekt predali spoločnosti AXA Real Estate Investment Managers, ktorá sa špecializuje na investície do priemyselných nehnuteľností v Európe. Jej materská skupina AXA IM GROUP spravuje aktíva prevyšujúce 30 miliárd eur.

Priemysel aj obchody
Developerské aktivity v okolí trnavského závodu PSA rozvíja aj bratislavská firma Top Development. Tá za plotom automobilky vlastní pozemok s rozlohou 282-tisíc štvorcových metrov, na ktorom pripravuje priemyselno-obchodnú a logistickú zónu približne za 3,2 miliardy korún.
Podľa projektového manažéra Iva Šafranku bude areál rozdelený do štyroch základných sektorov s veľmi širokým záberom aktivít. V prvých dvoch sa majú usadiť investori zameraní na montáž komponentov do áut a spotrebnej elektroniky. Zvyšné sektory obsadia rôzne administratívne a logistické prevádzky.
Top Development má v tejto lokalite aj ďalší pozemok, na ktorom plánuje postaviť obrovskú komerčnú zónu. Firma už na väčšinu plochy s rozlohou 220-tisíc štvorcových metrov získala investorov, ktorí tam budú prevádzkovať rôzne obchodné, administratívne aj voľnočasové objekty. Súčasťou komplexu majú byť aj hotel a športovo-rekreačná zóna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:32