StoryEditor

Medzi boháčmi vedú Rusi

20.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Medzi 100 najbohatšími Východoeurópanmi podľa poľského denníka Wprost dominujú Rusi. Je ich medzi nimi 55 a patrí im aj celá prvá desiatka. Mnohí Rusi sa stali boháčmi sprivatizovaním štátnych podnikov, najmä ropných firiem. Rast ceny ropy na svetovom trhu v posledných mesiacoch z nich urobil doslova "ropných šejkov".
Najbohatším Východoeurópanom je oligarcha Roman Abramovič, ktorý žije v Londýne. V roku 2003 sa jeho majetok odhadoval na 13,5 miliardy dolárov (434,7 miliardy Sk), vlani sa už rozrástol o ďalších 3,5 miliardy USD. Znamená to, že v minulom roku mu denne pribúdalo na konto takmer 9,6 milióna dolárov.
Michail Chodorkovskij, ktorý bol ešte pred dvoma rokmi najväčším boháčom východnej Európy -- dnes je zasa najznámejším ruským väzňom -- sa už so skresaným majetkom okolo 500 miliónov dolárov umiestnil v najnovšom rebríčku na 71. mieste.
V prvej stovke je okrem 55 Rusov aj 15 Poliakov a 7 Ukrajincov. Do rebríčka Wprostu sa dostali len tri ženy, Rumunka Radzina Paunescuová, bulharská herečka Darina Pavlovová, ktorá je vdovou po prvom bulharskom miliardárovi a manželka primátora Moskvy Jelena Baturinová-Lužkovová, ktorej patrí stavebné impérium Inteco.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:08