StoryEditor

ConocoPhilips chce zhltnúť Burlington

13.12.2005, 23:00

Americký ropný koncern ConocoPhilips v pondelok oficiálne oznámil, že prevezme plynárenskú spoločnosť Burlington Resources. Podľa denníka Handelsblatt za každú akciu Burlingtonu zaplatí 46,50 dolára v hotovosti a 0,7214 vlastnej akcie, čo celú transakciu hodnotí na 35,6 miliardy dolárov. ConocoPhilips je po koncernoch ExxonMobil a ChevronTexaco americkou trhovou trojkou a po akvizícii dosiahne jeho obrat 211 miliárd dolárov, čím sa priblíži k Chevronu (217 miliárd dolárov).
Podľa Spiegel Online ropný koncern akvizíciou Burlingtonu zvýši svoju ťažbu plynu o viac než 50 percent v čase, keď ceny dosahujú rekordné hodnoty. Len za posledný týždeň stúpli o 25 percent a napríklad štandardný termínový kontrakt na Newyorskej merkantilnej burze dosiahol rekordných 15,52 dolára, kým v 90. rokoch stál iba dva doláre.
Veľkú časť rezerv Burlingtonu tvoria tzv. nekonvenčné náleziská v Skalistých horách, vo východnom Texase a v Kanade, v ktorých sa plyn nachádza v skalnatom podloží hlboko pod povrchom. Burlington v posledných rokoch investoval milióny dolárov do nových technológií, ktoré umožnia ťažbu práve v ťažko dostupných náleziskách a stal sa expertom v tejto oblasti. Hoci hlavným ťažiskom jeho činnosti je plyn, podľa denníka Financial Times Deutschland v 3. štvrťroku vyťažil 93-tisíc barelov ropy denne, kým ConocoPhilips viac než 1,5 milióna barelov.
Burlington profituje nielen s rekordných cien zemného plynu v USA, ale aj z toho, že pätina jeho nálezísk sa nachádza na pevnine. Na rozdiel od neho totiž firmy v Mexickom zálive ešte stále zápasia s dôsledkami hurikánov, ktoré poškodili alebo úplne zničili veľké časti ich zariadení. Tento fakt zaváži o to viac, že väčšina amerických domácností kúri zemným plynom a plynové elektrárne zabezpečujú 20 percent spotreby elektrickej energie v USA.
Experti najnovšiu transakciu označujú za vrchol celého radu akvizícií v ropnom sektore v tomto roku, ktorý z tohto hľadiska predstavuje najčulejšie obdobie od roku 1999. Svedčí o tom aj vynaložená suma: akvizície v tomto roku dosiahli hodnotu 162 miliárd dolárov,
Vďaka vysokým cenám energií vykazujú koncerny rekordné zisky a sú ochotné platiť vysoké prirážky za vybraných akvizičných kandidátov, aby zvýšili svoje ropné či plynové rezervy. Napríklad ChevronTexaco v lete po tvrdom boji s čínskym štátnym koncernom CNOOC prevzal americký Unocal za 17 miliárd dolárov.
Hoci ropní analytici považujú ďalšiu konsolidáciu medzi veľkou päťkou sektora -- ExxonMobile, BP, Royal Dutch/Shell, ChevronTexaco a Total -- za nepravdepodobnú, môžu akvizície pokračovať v druhej lige. Burlington s trhovou kapitalizáciou 30 miliárd dolárov patrí do prvej tridsiatky ropných firiem a v rámci USA je 12. najväčším producentom zemného plynu. Jeho prevzatím sa môže ConocoPhilips vyšvihnúť na druhé miesto v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:01