Približne 6-tisíc ton zeleniny plánuje v tomto roku spracovať spoločnosť Mraziarne Sládkovičovo. Najväčší záujem na trhu je o hrach a kukuricu. Mraziarne spracovali v tomto roku už 300 ton hrachu a plánujú spracovať 250 ton kukurice.
Podľa Petra Hupku z výrobného oddelenia si ľudia pomaly zvykajú aj na netradičné a v minulosti menej známe druhy zeleniny, ako je napríklad brokolica či cukina. "So spracovaním zeleniny sme začali v polovici apríla špenátom. Na vrchole sezóny zamestnávame vyše 100 ľudí. Sú medzi nimi aj brigádnici. Pracujú v dvoch zmenách v nepretržitej prevádzke, aby sme stíhali surovinu spracúvať," povedal Hupka.
Mraziarne v súčasnosti spracúvajú tekvicu, ktorej plánujú vykúpiť 60 ton. "Tekvica je najnáročnejšia na ručnú prácu. Až 60 percent prác sa robí ručne. Pri ostatných surovinách je podiel ručnej práce 20, maximálne 30 percent," vysvetlil Hupka.
Dodávateľmi zeleniny pre sládkovičovské mraziarne sú predovšetkým pestovatelia z juhozápadného Slovenska. Problémy s nedostatkom suroviny v mraziarňach nemajú, úbytok pestovateľov zatiaľ nepocítili.
Mraziarne Sládkovičovo dosiahli v uplynulom roku tržby 117,6 milióna korún, čo bol medziročný pokles o 21,4 percenta. Výroba vo finančnom vyjadrení predstavovala 129,7 milióna korún. Hospodárenie firma ukončila so stratou 3,5 milióna. Odbyt mrazených výrobkov na domácom trhu do značnej miery ovplyvňujú dovozy.
StoryEditor
Mraziarne Sládkovičovo plánujú spracovať 6-tisíc ton zeleniny
Približne 6-tisíc ton zeleniny plánuje v tomto roku spracovať spoločnosť Mraziarne Sládkovičovo. Najväčší záujem na trhu je o hrach a kukuricu. Mraziarne spracovali v tomto roku už 300 ton hrachu a plánujú spracovať 250 ton kukurice.