StoryEditor

Permira chce Huga Bossa

21.05.2007, 00:00

Móda sa dostáva do pozornosti finančných investorov. V januári sa luxusná značka topánok Bruno Magli dostala pod krídla fondu Fortelus Capital, o mesiac neskôr TowerBrook Capital Partners kúpil výrobcu topánok Jimmy Choo a vlani Change Capital získal Jil Sander od koncernu Prada, informuje agentúra Reuters. A teraz je na rade známa nemecká značka Hugo Boss.
Finančný investor Permira minulý týždeň kúpil 29,6 percenta materského koncernu značky Valentino Fashion Group za 780 miliónov eur, v prepočte 26,4 miliardy korún. Zároveň oznámil záujem o úplné prevzatie koncernu, píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pomôžu hádky
Podľa vyhlásenia koncernu Permira zaplatila finančnému holdingu International Capital Group (ICG), ktorého kontroluje rodina Marzottovcov, za akciu 35 eur plus dividendu za 65 centov, čím ohodnotila koncern na 2,6 miliardy eur. Exkluzívne rokovania a hĺbkový audit však musí ukončiť do 28. mája, informuje Reuters.
Investor rokuje aj s ostatnými veľkoakcionármi Valentina, okrem iného s finančným holdingom Canova (19,7 percenta), no tým chce zaplatiť najviac 35 eur bez dividendy.
Canova má zhruba pätinový podiel vo Valentine a kontroluje ho prezident Valentina Antonio Favrin. Permire do karát nahráva aj ďalší fakt. Dedičia rozhádanej rodiny Marzottovcov totiž svoje podiely vložili do dvoch spoločností. Podľa Financial Times Deutschland jednou je luxemburský holding ICG takmer s tridsiatimi percentami vo Valentine a druhou je investičný fond Tidus s podielom 12,4 percenta.

Móda slávnych
Hugo Boss je s odstupom najdôležitejšou časťou koncernu Valentino, ktorý má pod svojimi krídlami viacero známych módnych značiek, napríklad, Marlboro Classics. Okrem toho je známy aj tým, že oblieka hollywoodske hviezdy, napríklad, Juliu Robertsovú, Sophiu Lorenovú či svojho času Jackie Kennedyovú Onassisovú.
Valentino vlastní 50,9 percenta akciového kapitálu Huga Bossa a 78,8 percenta hlasovacích práv. Permira svojou bleskovou akciou sa okamžite stal najdôležitejším veľkoakcionárom Valentina a v súboji o koncern vyradil ďalšieho finančného investora Carlyle Group, ktorému prakticky znemožnil predložiť protiponuku.
Hodnotu značky zvyšuje aj marcová licenčná dohoda s rakúskym výrobcom dámskych a pánskych šperkov Swarovski. Dohoda platí šesť rokov a obsahuje výrobu a celosvetový predaj módnych šperkov. Podľa denníka Handelsblatt sa prvá kolekcia objaví na jar budúceho roka a od júla sa bude predávať v obchodoch Hugo Boss.

Móda v zameriavači
Ak sa Permire podarí prevziať značku Valentino, pôjde o jednu z najväčších investícií v móde a najväčšiu v Taliansku. Podľa Handelsblattu záujem finančných investorov o módu a luxus podporuje vysoký dopyt v Ázii a Rusku. V Číne a Rusku rastie životná úroveň a novodobí boháči hľadajú autá, topánky, módu najluxusnejšej triedy a stavajú si moderné paláce, ktoré chcú vybaviť tým najlepším z najlepšieho.
Záujem dokazuje aj štúdia konzultačnej firmy Pambianco, z ktorej vyplýva, že vlani sa na štvrtine z celkovo 158 fúzií a akvizícií vo svete v oblasti luxusného tovaru podieľali finanční investori. V predchádzajúcich rokoch bola účasť ani nie pätinová.
Veľkú úlohu zohráva najmä Taliansko. Príležitosti tu hľadajú nielen na luxus špecializované fondy, ale aj tradiční finanční investori. Podľa Pambianca sa v prvom štvrťroku uskutočnilo v tomto sektore 47 akvizícií, z čoho dvanásť v Taliansku, píše Handelsblatt. A polovicu získali práve fondy a finanční investori.
Investície sa oplácajú. Podľa štúdie sektorového združenia AIFI a konzultačnej firmy KPMG vlani investori vďaka akvizíciám rozmnožili svoj majetok o 28,5 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:03