StoryEditor

Slovalco platí asi o polovicu menej ako ostatní

19.08.2005, 00:00
Minister hospodárstva Pavol Rusko tento týždeň informoval, že Slovenské elektrárne predĺžili v roku 2001 nevýhodnú zmluvu na dodávky elektriny so Slovalcom až do roku 2017. "Neviem prečo a začnem sa o to zaujímať," vyhlásil Rusko. Kontrakt so žiarskym výrobcom mal pôvodne vypršať už v roku 2013.
Minister hospodárstva Pavol Rusko tento týždeň informoval, že Slovenské elektrárne (SE) predĺžili v roku 2001 nevýhodnú zmluvu na dodávky elektriny so Slovalcom až do roku 2017. "Neviem prečo a začnem sa o to zaujímať," vyhlásil Rusko. Kontrakt so žiarskym výrobcom mal pôvodne vypršať už v roku 2013. Nový majoritný vlastník SE, taliansky koncern Enel, v strategickom investičnom pláne síce nevýhodné zmluvy akceptoval (okrem Slovalca majú SE nevýhodné zmluvy na odber elektriny aj s Oravskými ferozliatinárskymi závodmi a Paroplynovým cyklom), ale o predĺžení zmluvy sa nevedelo ani medzi energetickými špičkami.
Žiarsky výrobca hliníka je najväčší koncový odberateľ elektriny od Slovenských elektrární. Fabrika odoberá stále množstvo pásmovej elektrickej energie 24 hodín denne 365 dní v roku, čo SE uľahčuje reguláciu vzhľadom na stály garantovaný odber, tvrdí Slovalco. Deje sa tak na základe zmluvy o dodávke elektriny za fixné ceny, ktoré elektrárne a Slovalco uzavreli v roku 1994.
"Považujeme ju za obojstranne výhodnú," povedal obchodno-finančný riaditeľ Slovalca Rudolf Knapp. Množstvo elektriny ani cenu, za ktorú ju Slovalco nakupuje, však odmietol prezradiť s tým, že firma to považuje za informácie obchodného charakteru, ktoré nebude zverejňovať.
Podľa hovorcu SE Rastislava Petrecha od uzatvorenia zmluvy so Slovalcom došlo k významným zmenám v slovenskej energetike. Prerozdelením kompetencií medzi viaceré nové firmy (kedysi celú elektroenergetiku zastrešoval Slovenský energetický podnik) sa zmenila jej štruktúra. Prenos elektriny v rámci elektrizačnej sústavy zabezpečuje od roku 2002 Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). Od roku 2003 Úrad pre reguláciu sieťových odvetví stanovuje poplatky, ktorými je zaťažená dodávka každej megawatthodiny spotrebovanej na území SR. Ide najmä o poplatky za tzv. systémové služby a náklady systému.
"Slovenské elektrárne a Slovalco musia do konca tohto roka upraviť zmluvu v súlade s novým regulačným rámcom. Vyplýva im to zo zákona o energetike. Podľa Slovalca dodávka elektriny all inclusive znamená dodávky, pri ktorých sa neuhrádza ani premenlivá zložka nákladov. Práve preto považujeme zmluvu so Slovalcom za nevýhodnú. Sme presvedčení, že poplatky určené regulačným úradom nie sú súčasťou zmluvy a Slovalco by ich malo uhrádzať," vysvetlil Petrech.
Podľa informácií HN Slovalco platí SE za megawatthodinu zhruba 30 dolárov, čo je asi 935 korún. Presná cena závisí aj od cien hliníka na svetových trhoch. Cena elektriny, akú elektrárne ponúkajú veľkoodberateľom pri spomenutej pásmovej dodávke na tento rok, je pritom 1 230 korún. A všetko nasvedčuje tomu, že pre budúci rok budú ešte najmenej o 10 percent vyššie. K tejto cene treba ešte prirátať spomínané poplatky za systémové služby a náklady systému.
Na tomto kontrakte nestrácajú len Slovenské elektrárne, ale aj SEPS. Podľa rozhodnutia ÚRSO má každý veľkoodberateľ platiť za prenos jednej megawatthodiny vyše 100 korún. Pretože Slovalco tento poplatok neplatí, prenosovka príde v tomto roku o 280 miliónov korún. SEPS neinkasuje ani systémový poplatok 352 korún, ako ani ďalší poplatok 174 korún z dôvodu nezaplatených nákladov systému. Obe sumy sa účtujú za každú odobratú megawatthodinu. Platby za náklady systému od všetkých veľkoodberateľov SEPS sústreďuje a celú sumu potom preúčtováva SE.
"Alikvotnú časť peňazí z nákladov systému takto nemôžeme Slovenským elektrárňam preúčtovať, lebo ich nedostávame," povedal podpredseda Predstavenstva SEPS Vladimír Rigász a spresnil, že za celý rok to predstavuje zhruba 400 miliónov. Na systémovom poplatku bude SEPS v tomto roku chýbať celkovo 800 miliónov korún. Zaň si prenosovka objednáva v Slovenských elektrárňach podporné služby.
Člen Predstavenstva SEPS poverený vedením Energetického dispečingu v Žiline František Pecho upozorňuje, že hoci v prípade Slovalca ide o vyrovnaný odber s ojedinelými výpadkami, spoločnosti vznikajú pri dodávke elektriny žiarskemu výrobcovi mimoriadne náklady, lebo musí nepretržite zabezpečovať zálohu výkonu. "Už niekoľkohodinový výpadok by totiž mohol spôsobiť Slovalcu obrovské škody," upozorňuje Pecho.

Akcionárska štruktúra spoločnosti Slovalco Žiar nad Hronom Akcionárska štruktúra spoločnosti Slovalco Žiar nad Hronom (%)
ZSNP 34,7
Hydroaluminium Olso 20
Európska banka pre obnovu a rozvoj 45,3
Zdroj: Slovalco, a. s.
01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:57