StoryEditor

Vista vytvorí tisíce miest

18.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Spustenie dlhoočakávaného operačného systému Windows Vista od amerického Microsoftu vytvorí v budúcom roku v šiestich európskych krajinách v oblasti informačných technológií stotisíc pracovných miest.
Ide o Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Španielsko a Veľkú Britániu, kam Vista prinesie celkovo 40 miliárd dolárov, v prepočte zhruba 1,2 bilióna korún. Uvádza to štúdia, ktorú na žiadosť Microsoftu vypracovala agentúra IDC.
Podľa jej zistení v šestici uvedených krajín sa Windows Vista v prvom roku od uvedenia na trh dostane do 30 miliónov osobných počítačov. No na druhej strane svetová softvérová jednotka minulý týždeň oznámila, že príchod podnikovej verzie Visty do Európy ohrozujú problémy s protimonopolnými požiadavkami Európskej komisie. Spotrebitelia by sa jej mali dočkať v plánovanom termíne na začiatku budúceho roka.
Šestica krajín, ktoré sleduje štúdia, sa na všetkých výdavkoch na technológie v európskom hospodárskom priestore podieľa 65 percentami. Tento priestor okrem 25 členských štátov Európskej únie zahŕňa aj Chorvátsko, Nórsko a Švajčiarsko.
Na každom eure, ktoré Microsoft v tomto regióne zarobí na Viste, pripadne zisk vyše trinásť eur na ďalšie firmy, najmä na výrobcov počítačov a maloobchodných predajcov softvéru, píše IDC. Podľa štúdie si používatelia na celom svete v priebehu prvého roka na trhu nainštalujú Vistu do viac než sto miliónov počítačov.
Microsoft dúfa, že mu Brusel nenariadi odstrániť z Visty nové bezpečnostné prvky. Komisia upozornila Microsoft, aby dal priestor konkurenčným dodávateľom bezpečnostného softvéru. Obidve strany teraz diskutujú o tom, či Vista obsahuje prvky poškodzujúce hospodársku súťaž, ktoré by bolo potrebné odstrániť.
Microsoft bojuje s Európskou komisiou od roku 2004, keď mu udelila pokutu päťsto miliónov eur za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže a vyzvala ho na zmenu obchodných metód. Keďže Microsoft jej požiadavky nesplnil, dostal v lete tohto roku ďalšiu pokutu 281 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:50