StoryEditor

E.ON chce znížiť ceny elektriny

30.10.2005, 23:00

Najväčší nemecký energetický koncern E.ON AG mieni znížiť poplatky za používanie svojich sietí, čo by mohlo odberateľom priniesť nižšie faktúry. E.ON Energie prostredníctvom rozvodných sietí svojich siedmich regionálnych podnikov zásobuje elektrickou energiou približne 9,3 miliónov ľudí. Ako pre denník Die Welt povedal predseda Predstavenstva E.ON Energie AG Johannes Teyssen, z tohto kroku budú ťažiť predovšetkým stredné a malé podniky, hoci ukrátené nebudú ani ostatné skupiny klientov.
Nedávno vstúpil do platnosti nový zákon o energetickom hospodárstve, ktorý prinútil rozvodné podniky nanovo vypočítať poplatky za používanie sietí a do 1. novembra predložiť regulačnému úradu na posúdenie. Na základe novej kalkulácie všetkých odberateľov v sieti E.ON-u čaká mierne zníženie poplatkov, ktoré však najviac poteší stredné podniky. "Hoci politika sa stále zameriava na súkromných klientov, pre nás je rovnako dôležité aj to, aby nemecké stredné firmy mohli žiť a ďalej sa rozvíjať," tvrdí Teyssen.
Hoci E.ON v dôsledku tohto kroku očakáva pokles tržieb, investície do rozvodnej siete zvýši na plánovaných 300 miliónov eur. "Na spoľahlivosti dodávok nebudeme šetriť," hovorí šéf elektrárenskej dcéry koncernu.
Podľa pozorovateľov tento prísľub je v súlade s viacerými krokmi v úsilí koncernu zmierniť kritiku vysokých cien elektriny a plynu v Nemecku zo strany politiky aj spotrebiteľských združení. Napríklad plynárenská dcéra E.ON Ruhrgas nedávno súhlasila s odstúpením od dlhodobých dodávateľským zmlúv s komunálnymi podnikmi, aby konkurencia dostala šancu presadiť sa na nemeckom trhu. E.ON Hanse zas v stredu oznámil, že zverejní doteraz prísne tajnú kalkuláciu cien plynu.
Zatiaľ je však potrebné vyčkať, do akej miery koncern túto kalkuláciu zverejní. "Až po predložení čísiel sa ukáže, či to má vôbec nejaký obsah," mierni radosť prezident hamburskej spotrebiteľskej centrály Günter Hörman. Spolu s ostatnými organizáciami na ochranu práv spotrebiteľa však mieni udržiavať tlak na rozvodné podniky: doterajšie hromadné žaloby v Hamburgu a Brémach doplnia štyri ďalšie proti firmám v Brandenbursku a Sasku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:01