StoryEditor

Riadeniu vpravo odzvonilo

17.05.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Rusko chce zo svojich ciest vytlačiť automobily s riadením na pravej strane, ktoré sa sem dovážajú najmä z Japonska a na ruskom Ďalekom východe sú veľmi rozšírené. Vláda má o návrhu rokovať vo štvrtok a vodiči na tento deň ohlásili protestné akcie.
Len vlani bolo do Ruska dovezených asi 160-tisíc takýchto, zväčša ojazdených, vozidiel. Dovozcovia odhadujú, že v Rusku jazdí asi 1,28 milióna vozidiel s riadením na pravej strane, z čoho zhruba 95 percent na východnej Sibíri.
Podľa expertov nie je možné zakázať dovoz týchto vozidiel, úrady sa skôr budú snažiť obmedziť ich používanie, napríklad tým, že by nemohli prejsť povinnou technickou kontrolami a ich majitelia by ich museli prerobiť na "normálny" variant. To však vyjde na niekoľko tisíc dolárov. Ďalšou z možností je, že dopravná polícia jednoducho odmietne tieto autá registrovať a vydať poznávacie značky.
Niektorí ruskí poslanci však pred podobným postupom varujú. Poslanec Viktor Pochmelkin upozornil, že "je nemožné uskutočniť takýto krok bez toho, aby sa od nás neodtrhol Ďaleký východ".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. jún 2024 12:55