StoryEditor

Pyaterochka kúpi ruský Perekryostok

13.04.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Doteraz najväčšia fúzia v expandujúcom ruskom maloobchode sa uskutoční. Spoločnosť Pyaterochka, registrovaná v Holandsku, prevezme za 1,369 miliardy dolárov, čo je v prepočte 42,25 miliardy korún, jedného z vedúcich prevádzkovateľov supermarketov v Rusku Perekryostok. Oba reťazce chcú podľa informácií tlačovej agentúry Interfax zvýšiť ročný obrat svojich 880 prevádzok do roku 2008 na šesť miliárd dolárov, informovala o tom nemecká agentúra DPA.
Prostredníctvom komplikovanej transakcie skončí sfúzovaný podnik nakoniec v rukách majiteľa Perekryostku, skupiny Alfa-Group. Tá za väčšinový 54-percentný podiel akcií reťazca Pyaterochka zaplatí 1,178 miliardy dolárov.
Diskontný predajca Pyaterochka umiestnil v máji minulého roka ako prvý ruský maloobchodník svoje podiely na Západe. Za približne 32 percent akcií tak zinkasoval takmer 600 miliónov dolárov. Viac ako 750 obchodov tejto, druhej najväčšej diskontnej siete v Rusku, zaznamenalo vlani tržby 2,1 miliardy dolárov.
Maloobchodná sieť supermarketov Perekryostok prevádzkuje v Rusku a na Ukrajine 120 obchodov, ich obrat dosiahol za rok 2005 viac ako jednu miliardu dolárov. Definitívne ukončenie transakcie je naplánované na druhý štvrťrok tohto roka. Potrebné je totiž schválenie zo strany akcionárov oboch spoločností, ako aj súhlas úradu pre hospodársku súťaž.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:53