StoryEditor

Analytici čakajú boj o Pumu

13.04.2007, 00:00

Hoci vedenie nemeckého výrobcu športových odevov a obuvi Puma označilo akvizičnú ponuku francúzskeho koncernu Pinault-Printemps-Redoute (PPR), ktorému patria luxusné značky Gucci a Yves Saint Laurent, za férovú, akcionári žiadajú viac.
Kým PPR cez svoju takmer stopercentnú dcéru Sapardis ponúka v hotovosti 330 eur za akciu, čím firmu hodnotí zhruba na 5,56 miliardy eur, v prepočte takmer 186 miliárd korún, akcie Pumy v stredu dosiahli kurz 350 eur.
Malí akcionári si podľa denníka Die Welt myslia, že je výhodná skôr pre PPR než pre nich. A to aj napriek tomu, že šéf Pumy Jochen Zeitz zdôraznil, že Puma zostane samostatná, akvizícia neohrozí jej činnosť, expanziu ani investície do ďalších športových produktov.
No PPR je zatiaľ s ponukou sám. Lenže burzy podľa denníka Handelsblatt očakávajú, že na scénu čoskoro prídu noví záujemcovia. Po parketoch kolujú traja možní kandidáti. Prvým je americký gigant Nike, ktorý by však musel ponúknuť minimálne štyristo eur za akciu, aby PPR motivoval na predaj jeho vyše štvrtinového podielu. A navyše investičné fondy sa doslova vrhli na akcie Pumy a medzičasom získali dvadsať percent.
Do úvahy podľa informácií Handelsblattu pripadá aj svetová luxusná jednotka LVMH. Nemenovaný zdroj zo spoločnosti pre denník označil nápad protiponuky za "smiešny" najmä preto, že Puma vôbec nepatrí do sektora luxusného tovaru. No burzy považujú spojenie za rozumné, keďže Puma by LVMH priniesla oblasť lifestyle a oslovila najmä mladých ľudí.
Tretím menom je koncern Esprit, ktorý prípadnú ponuku nezamietol, hoci sa k nej odmietol vyjadriť. Spoločnosť síce hľadá druhú značku, no obzerá sa najmä medzi problémovými firmami, akou je napríklad hamburský Jil Sander.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:26