StoryEditor

Kremnica investuje milióny do turistiky

27.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Kremnická radnica investuje do rozvoja turistiky 120 miliónov korún. Za peniaze, ktoré bude čerpať z

Kremnická radnica investuje do rozvoja turistiky 120 miliónov korún. Za peniaze, ktoré bude čerpať z
európskych fondov, chce vybudovať informačný systém, verejné toalety a opraviť niektoré mestské pamiatky. V rekreačnej zóne na Skalke zase pribudnú cyklotrasy, trávnaté ihrisko a viacúčelová športová hala. Všetky stavby sa už začali budovať. S výnimkou športovej haly začnú slúžiť už v
budúcej letnej sezóne. Povedal to zástupca primátora Zoltán Beczányi.
"Na akcie sme dostali pridelené prostriedky z Fondu sociálneho rozvoja a väčšina stavieb bude hotová ešte pred zimnou turistickou sezónou," spresnil Beczányi. Na jar budúceho roku ešte dokončia asfaltovú korčuliarsku dráhu, dlhú viac ako 1,6 kilometra, a štadión s ihriskami na volejbal, tenis, basketbal a hádzanú.
Najväčšiu investíciu, viacúčelovú športovú halu na Skalke za 92 miliónov, otvoria pre verejnosť v januári budúceho roka. Hala ponúkne návštevníkom priestor na loptové hry, tenis, fitnescentrum, bowling, sauny a bazén. Nové športoviská prinesú Kremnici s desaťpercentnou nezamestnanosťou približne aj pätnásť pracovných miest.
Ďalší pracovníci sa zamestnajú pri výstavbe zjazdovky a nového apartmánového hotela na Skalke. V Kremnici, ktorá je pre svoje historické pamiatky častým cieľom turistov, čelia tlaku kanadskej ťažiarskej firmy Tournigan Gold. Tá má v pláne vyťažiť zvyšné zlato z miestneho náleziska, ktoré sa nachádza v blízkosti centra mesta. Ťažbu odmietlo občianske združenie Kremnica nad zlato, ale aj miestni poslanci. Jedným z dôvodov boli práve investície mesta do turistického ruchu a obava zo zníženia počtu návštevníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:26