StoryEditor

Rakúsko dalo do euroagendy lacnejší roaming

27.03.2006, 00:00

Rakúsko sa bude počas svojho predsedníctva v Európskej únie zaoberať návrhom na zníženie, či dokonca úplné zrušenie poplatkov za roaming. Ako informoval hovorca rakúskej vlády, Rakúsko akceptovalo návrh Írska vložiť požiadavku na preskúmanie možností znížiť poplatky, ktoré mobilní operátori vyberajú od klientov za telefonovanie mimo ich domovskej krajiny, do záverečnej správy o záveroch summitu.
Rakúsko tak podporí snahu Európskej komisie, ktorá sa problematikou poplatkov za roaming zaoberá už dlhší čas. Návrh regulácie roamingových poplatkov plánuje eurokomisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová predložiť Európskej komisii zajtra. Podľa komisie sú roamingové poplatky príliš vysoké, mobilní operátori, naopak, namietajú, že ich znižujú a obviňujú eurokomisárku Redingovú z unáhleného konania a vytvárania právnej neistoty na trhu. Hovorca eurokomisárky Martin Selmayr tvrdí: "Nemali by ste platiť viac len preto, že nie ste doma. Chceme ísť rovnakou cestou ako v pri bankách." Európska komisia v roku 2001 určila strop bankovým poplatkom pri finančných transferoch. Priemerná cena poplatku za medzinárodný prevod odvtedy v Európe klesla z 50 eur na jeden a pol eura.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:45