StoryEditor

Gazprom chce MOL do konzorcia

21.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Ruský plynárenský koncern Gazprom a maďarská skupina MOL by sa mohli v spoločnom konzorciu uchádzať o odkúpenie ruskej ropnej spoločnosti Udmurtnefť, ktorú ponúkla na predaj rusko-britská firma TNK-BP. Vyhlásil to v pondelok zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Rjazanov. "Požiadali sme spoločnosť MOL o spoluprácu a odpoveď bola kladná. Všetko teraz závisí od ceny," spresnil Rjazanov.
MOL však spoluprácu s Gazpromom nepotvrdil. "Ak bude existovať dohoda tohto druhu, okamžite ju oznámime médiám. Teraz však nechceme situáciu komentovať," reagoval hovorca MOL-u Szabolcs I. Ferencz. V stredu navštívi Budapešť generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller, ktorý sa podľa očakávaní stretne aj so zástupcami MOL-u.
No na dohodu by už mohlo byť neskoro, keďže podľa TNK-BP kupca Udmurtnefti môžu vybrať už tento týždeň. O atraktívnu ropnú spoločnosť s kapacitou 120-tisíc barelov denne a ropnými rezervami na úrovni jednej miliardy barelov má záujem viacero svetových ropných koncernov. Zdroje z odvetvia tipujú za víťaza ruskú ropnú spoločnosť Rosnefť, ktorá podala ponuku v konzorciu s čínskym koncernom Sinopec.
TNK-BP, ktorej hlavným akcionárom je britská ropná skupina BP, predáva Udmurtnefť ako súčasť podnikovej reštrukturalizácie a ponúka tým zriedkavú možnosť vstupu na ruský ropný trh. Podľa expertov z ropného priemyslu by jej predaj Udmurtnefti mohol vyniesť tri až štyri miliardy dolárov, v prepočte 90 až 120 miliárd korún.
MOL je majoritným akcionárom Slovnaftu, v ktorom vlastní 98,4 percenta akcií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 16:20