StoryEditor

Európanom prekáža aj indický textil

20.06.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Po Číne, ktorá sa podrobila obmedzeniam na dovoz textilu do Európskej únie, sa ochranárske snahy tunajšieho textilného priemyslu začali zameriavať na ďalšiu veľkú hrozbu - Indiu. Európske krajiny s rozsiahlym textilným priemyslom sa teraz snažia prekaziť plán Európskej komisie znížiť clá na dovoz textilu z Indie a ďalších ázijských krajín, ktoré minulý rok zasiahli ničivé vlny cunami.

Po Číne, ktorá sa podrobila obmedzeniam na dovoz textilu do Európskej únie, sa ochranárske snahy tunajšieho textilného priemyslu začali zameriavať na ďalšiu veľkú hrozbu -- Indiu. Európske krajiny s rozsiahlym textilným priemyslom sa teraz snažia prekaziť plán Európskej komisie znížiť clá na dovoz textilu z Indie a ďalších ázijských krajín, ktoré minulý rok zasiahli ničivé vlny cunami. Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, ide hlavne o štáty ako Taliansko, Francúzsko, Španielsko a Portugalsko. Komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson by chcel program zníženia ciel pre postihnuté štáty juhovýchodnej Ázie zaviesť už od 1. júla, aby pomohol ekonomikám, ktoré utrpeli v dôsledku cunami, najmä Srí Lanke a Indonézii. "Je šokujúce a neprijateľné, aby túto pomoc zdržiavali nezhody," vyhlásil v Bruseli.
Európska únia na jednej strane chce v priebehu najbližších desiatich rokov zvýšiť priamu rozvojovú pomoc na dvojnásobok oproti dnešnému stavu, čo by bolo 90 mld. eur, na druhej strane sa veľká časť jej vlastných členov bráni voľnejšiemu obchodu s rozvojovými štátmi. Pritom rozvojová pomoc vo forme darov a pôžičiek je podľa mnohých ekonómov neúčinná a niekedy aj kontraproduktívna. Práve voľný obchod je podľa nich najúčinnejšou formou pomoci. Európskemu textilnému priemyslu sa nedávno podarilo presadiť zakročenie proti Číne, ktorá nakoniec pod tlakom hrozby uvalenia vysokých ciel súhlasila s obmedzením rastu vývozu svojich textilných a odevných výrobkov na osem, maximálne 12,5 percenta ročne.
Teraz sa v tomto sektore pozornosť presúva na Indiu. Tá je spoločne s Bangladéšom jedinou krajinou, ktorej sa tento rok podarilo napriek zvýšenému prílevu tovaru z Číny zvýšiť export do Európy. India je tretím najväčším dodávateľom textilu do krajín EÚ hneď po Číne a Turecku.
Podľa riaditeľa najväčšieho európskeho textilného združenia Euratex Francesca Marchiho predstavuje India takmer rovnako veľkú hrozbu ako Čína. "Aj samotný Peking tvrdí, že India je najväčším a najaktuálnejším nebezpečenstvom," dodal Marchi. Dovoz textilu a odevov z Indie do EÚ vzrástol v 1. štvrťroku v priemere o 10 percent, pričom z celkového množstva zvlášť stúpol dovoz hotových odevov. India však poukazuje na to, že jej textil vyrába hlavne citlivý domácky priemysel, ktorý zamestnáva 85 mil. ľudí, väčšinou žien. Ani samotná únia nie je jednotná v prístupe k dovozu textilu. Zatiaľ čo juhoeurópske krajiny žiadajú ochranu svojich vývozcov, v severnej Európe zasa viac počuť obchodníkov a spotrebiteľov, ktorí chcú prístup k lacnejšiemu tovaru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:14