StoryEditor

Embraco zvyšuje výrobu kompresorov

22.04.2003, 00:00

Najväčší svetový výrobca kompresorov do chladiacich zariadení, brazílska spoločnosť Embraco, má v pláne investovať do svojho závodu v Spišskej Novej Vsi najmenej 10 mil. USD. Tie sa použijú na ďalšie zvýšenie výroby kompresorov série Midi, rozšírenie skladových priestorov, zlepšenie štruktúry predaja a distribúcie, ako aj na širšiu podporu tuzemských dodávateľov priameho i nepriameho materiálu.
Kým v minulom roku spišskonovoveské Embraco vyrobilo 1,9 mil. kompresorov a kondenzačných jednotiek, v tomto roku ich chce vyprodukovať 2,4 mil. kusov, čím by zvýšilo objem predaja približne o 20 %. O dva roky by firma mala na Slovensku vyrábať už 4 mil. kompresorov a kondenzačných jednotiek a zamestnávať 2 400 až 2 500 ľudí. Povedala to vedúca oddelenia komunikácie Sylvia Kovalčíková.
Embraco do konca minulého roka preinvestovalo na Slovensku viac ako 75 mil. USD. Podľa S. Kovalčíkovej vedenie podniku považuje rozvoj spolupráce s domácimi dodávateľmi za mimoriadne dôležitú súčasť biznisu. "Cieľom projektu rozvoja spoločnej dodávateľskej základne pre východnú Európu je zintenzívnenie spolupráce s domácimi dodávateľmi priameho materiálu pre obidva európske závody Embraca, teda na Slovensku a v Taliansku. Podiel domácich dodávateľov dosiahol vlani 10,5 %, plán na rok 2003 počíta s jeho zvýšením na 14 %," dodala.
Embraco je svetovým lídrom v oblasti výroby kompresorov do chladiacich zariadení, kde mu patrí 25-percentný podiel na trhu. Minulý rok korporácia dosiahla tržby 619,3 mil. USD. Slovenský závod sa na tomto hospodárskom výsledku podieľal takmer 13 %. Vlaňajší čistý zisk spoločnosti potom predstavoval 43,3 mil. USD, pričom slovenský závod k nemu prispel 5 %. Slovenský závod Embraco exportuje 25 % svojej produkcie na americký kontinent, ďalších 10 % do Ázie a 65 % do európskych krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:57