StoryEditor

Posledné mobily made in Germany

02.01.2007, 23:00
Vinš šťastného nového roka neplatí pre zamestnancov nemeckého BenQ Mobile. O polnoci z 31. decembra 2006 na 1. januára 2007 odbili pravdepodobne posledné hodiny výroby mobilných telefónov v Nemecku.

Vinš šťastného nového roka neplatí pre zamestnancov nemeckého BenQ Mobile. O polnoci z 31. decembra 2006 na 1. januára 2007 odbili pravdepodobne posledné hodiny výroby mobilných telefónov v Nemecku. Keďže sa BenQ, ktorý vlani prevzal výrobu mobilov Siemensu, nedokázal dohodnúť so žiadnym investorom, musí v najbližších dňoch oficiálne začať konkurzné konanie.
Platobná neschopnosť už stála prácu dve tretiny z troch tisícok zamestnancov BenQ Mobile a pocítili ju nielen továrne v Bocholte a Kamp-Lintforte, ale aj samotná mníchovská centrála. Platobnú neschopnosť vyhlásila spoločnosť v septembri po tom, čo taiwanský materský koncern zastavil finančnú podporu. Teraz sa o prácu musí obávať aj zostávajúcich tisíc zamestnancov.
O zvyšky divízie má záujem istá nemecko-americká investičná skupina, ktorú zastupuje istý mníchovský právnik. Ako Die Welt informovala Závodná rada BenQ, v najbližších dňoch očakávajú konkrétnu ponuku.
To podľa denníka Die Welt znamená likvidáciu, čiže prepúšťanie a zatváranie tovární. Už teraz sa zastaví výroba v továrňach a zamestnancov zostáva iba slabá nádej, že sa nájde investor, ktorý odkúpi aspoň výrobu. No to by bolo Pyrrhovo víťazstvo, keďže pri kúpe časti podniku sa investor na rozdiel od akvizície celej firmy zbaví záväzkov voči zamestnancom, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Napriek tomu by takéto riešenie mohlo podľa Handelsblattu zachrániť prácu pre osemsto ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 22:33