StoryEditor

Na Ferrari sa čaká dva roky

17.05.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť HP-Exclusiv, český dovozca áut talianskej automobilky Ferrari, predal za desať rokov svojej existencie Čechom zhruba dvesto športových áut tejto značky. Predaj obmedzujú kvóty, ktoré automobilka stanoví každej krajine, a na auto z jediného výrobného závodu sa čaká až dva roky.
V tomto roku by malo k českým zákazníkom doputovať 28 nových Ferrari, vlani ich bolo o jeden menej. "Každé ďalšie auto si musíme
zaslúžiť," povedal majiteľ českej firmy Robert Pergl s tým, že o kvóte pre jednotlivé krajiny rozhoduje nielen predchádzajúci predaj, ale aj úroveň marketingu a sociálne a spoločenské zloženie zákazníkov.
V súčasnosti sa najdlhšie čaká na novinku 599 GTB Fiorano, kde od podpisu zmluvy a zloženie zálohy ubehnú zhruba dva roky. Záujemca o nové Ferrari nemusí podľa Pergla napriek niektorým informáciám v médiách splniť žiadne zvláštne požiadavky. Jeho dostatočnou vizitkou je to, že je ochotný zložiť zálohu a čakať viac než rok. Iná situácia je pri limitovaných edíciách, kde môže rozhodovať napríklad to, koľko áut tejto značky už záujemca vlastní.
Za dlhými čakacími lehotami stojí obmedzená produkcia, ktorá sa pohybuje okolo 5 500 áut ročne. Väčšina z nich mieri do Európy a zhruba tretina do USA, ktoré sú ako celok najväčším odberateľom. Ferrari, ktoré v tomto roku oslavuje 60. výročie založenia, má 205 obchodných zastúpení v 52 krajinách.
Okrem dvanásťvalca GTB Fiorano tvorí súčasný výrobný program ešte Ferrari 612 Scaglietti s rovnakým počtom valcov a osemvalce F430 Coupe a F430 Spider. Ceny na českom trhu sa pohybujú od päť do vyše sedem miliónov českých korún, v prepočte od šesť do vyše osem miliónov Sk. Nový model by sa mal objaviť na trhu ešte v tomto roku.
Pergl vlani kúpil firmu od jej zakladateľa Zdeňka Holubovského. HP-Exclusiv okrem Ferrari predáva aj športové autá Maserati.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 12:39