StoryEditor

Hyundai dá peniaze na charitu

20.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Najväčšia juhokórejská automobilka Hyundai Motor sa včera ospravedlnila za znepokojenie, ktoré vo verejnosti vyvolalo vyšetrovanie korupcie vo firme. Dodala, že na charitu venuje zhruba miliardu dolárov v akciách, ktoré jej šéf Čong Mong-ku a jeho syn Čong Ui-sun vlastnia v jednej z dcérskych spoločností.
Juhokórejská prokuratúra automobilku vyšetruje kvôli podozreniu, že si vytvárala tajné fondy na podplácanie vládnych predstaviteľov. "Hyundai bude pri vyšetrovaní prokuratúry aktívne spolupracovať a pokorne prijme jeho výsledok," uviedla firma.
Prokuratúra vypočula niekoľko vysokopostavených vedúcich pracovníkov spoločnosti. Vyšetrovanie sa sústredí na podozrenie, že automobilka spreneverila peniaze dcérskych firiem a prostredníctvom minimálne dvoch lobistov ich použila na získanie obchodných výhod od vlády.
Prokuratúra uviedla, že rozhodnutie automobilky venovať peniaze na charitu nebude mať vplyv na priebeh vyšetrovania. "Darovanie peňazí je rozhodnutím automobilky, takže z hľadiska vyšetrovania je bezvýznamné," vyhlásil jeden z predstaviteľov prokuratúry.
Automobilka Hyundai sa v tomto roku rozhodla, že bude investovať 800 miliónov až jednu miliardu eur do výstavby nového montážneho závodu v ČR. Továreň bude stáť pri Nošoviciach na severnej Morave a mala by ročne vyrábať asi 300-tisíc automobilov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:44