StoryEditor

Maximálne vyťažené výrobné kapacity

14.04.2003, 00:00

Hlavným cieľom prešovskej firmy Gemor Fashion na tento rok, výrobcu pánskej konfekcie, kabátov, plášťov a búnd, je stabilizovať organizačnú štruktúru spoločnosti. Výrobné kapacity podniku sú po desiatich rokoch existencie maximálne naplnené a ďalší rozvoj firmy sa už bude orientovať na rozširovanie výroby u kooperantov a zvyšovanie produktivity práce. V Prešovskom kraji je približne 30 prevádzok, ktoré spolupracujú s firmou Gemor Fashion.
Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Matúša Murajdu v tomto roku plánujú zadávať výrobu už aj do Bieloruska. V súčasnosti sa overujú skúšobné vzorky a overovacie série. Rok 2003 bude pre spoločnosť výnimočný i tým, že svoju produkciu nebude smerovať len do európskych krajín, ale už aj na tuzemský trh. "Uspeli sme v troch verejných súťažiach. Zúročili sme skúsenosti, ktoré sme získali v rámci štátnych objednávok na šitie odevov pre políciu vo Švajčiarsku, v Holandsku a Belgicku. Nasledujúce tri roky budeme vyrábať pre slovenskú políciu vysoko kvalitné nehorľavé zásahové oblečenie, ako aj celoročne použiteľné vrchné nepremokavé bundy a nepremokavé oblečenie do dažďa. Prvá dodávka smerovala do centrálnych skladov polície už 31. marca," zdôraznil generálny riaditeľ Gemor Fashion.
Prešovská firma sa plánuje zapojiť aj do ďalších verejných súťaží pri šití odevov pre slovenskú armádu, železničiarov a poštárov. Chce pri tom využiť skutočnosť, že vlastní certifikát na vývoj a výrobu goretexových materiálov a výrobkov. V súčasnosti realizuje, napríklad, veľkú objednávku odevov pre nemeckú poštu. Spoločne so svojím holandským partnerom plánuje v tomto roku i prezentáciu vlastnej kolekcie v oblasti pánskej vrchnej módy (kabáty, bundy a plášte) pod spoločnou značkou Manderley. Produkcia Gemor Fashion sa tak posúva do vyššej úrovne, k vlastnému vývoju nových výrobkov a k výrobkom s vyššou pridanou hodnotou. Súbežne s prípravami na verejné súťaže sa firma pripravuje na vstup Slovenska do EÚ. Z toho dôvodu plánuje v podniku zaviesť komplexný informačný systém Navision a pripravuje sa na získanie certifikátu ISO 9001:2000.
Gemor Fashion očakáva, že tohtoročný obrat by mal prekročiť hranicu 200 mil. Sk. Vlani spoločnosť dosiahla obrat o 5,6 % vyšší ako v roku predchádzajúcom, pričom jeho výška predstavovala 171 mil. Sk. Firma začínala podnikať s približne 60 zamestnancami, v súčasnosti zamestnáva 235 kmeňových pracovníkov. Jej výrobky smerujú prevažne na export. Poznajú ich najmä zákazníci v Holandsku a vo Švajčiarsku, ale aj v Nemecku, vo Francúzsku, v Belgicku, Taliansku a Rakúsku.
Vývoj obratu spoločnosti Gemor Fashion (mil. Sk)
2000 2001 2002 2003 *
120 162 171 200
* plán
Zdroj: Gemor Fashion, s. r. o.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:07