StoryEditor

Kremnica ďalej razí koruny

08.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR
Tri roky pred zavedením eura v štátnom podniku Mincovňa Kremnica začali na základe požiadavky Národnej banky Slovenska znova raziť jednokorunové slovenské mince s letopočtom 2006.

Tri roky pred zavedením eura v štátnom podniku Mincovňa Kremnica začali na základe požiadavky Národnej banky Slovenska znova raziť jednokorunové slovenské mince s letopočtom 2006. V tomto roku už razili aj 50-halierniky. Podľa informácií riaditeľa podniku Vlastimila Kalinca ide však iba o menšie série.
Každoročne z jednotlivých druhov slovenských mincí vyrábajú 10 až 20 miliónov kusov. Pre potreby Slovenska predstavuje podiel výroby maximálne päť percent. Zvyšok produkcie tvorí export. Najväčšie zákazky v poslednom období realizovali pre Malajziu, Mauretániu, Irak a Kirgizsko. V celej bohatej histórii mincovne vyrobili mince pre vyše 60 krajín sveta. V súčasnosti prebiehajú ešte rokovania o ďalších kontraktoch s Bangladéšom, Malajziou, Mauretániou a Kirgizskom, konštatoval Kalinec.
V minulom roku dosiahla mincovňa rekordný zisk 40 miliónov korún pri výrobe v hodnote takmer 700 miliónov. Vlani vyrábali pravdepodobne už posledné toliarové mince pre Slovinsko, ktoré sa už pripravuje na prechod na euro. Dodávali aj mince pre Irak a Katar. V tomto roku dokončili sériu 155 miliónov obehových mincí všetkých nominálnych hodnôt, takzvaných gepikov, pre Azerbajdžan. Táto krajina doteraz mince nepoužívala. Ich dizajn sa podobá na euromince.
Okrem slovenských mincí mincovňa razí aj takzvané FAO-mince pre Organizáciu Spojených národov pre výživu. Nie sú skutočným platidlom, predávajú sa ako suveníry a zisk sa využíva na potravinovú pomoc najchudobnejším krajinám sveta, ako je napríklad Somálsko, a štáty subsaharskej Afriky. Kremnickí minciari ich každoročne vyrazia niekoľko miliónov. Na ich výrobu požívajú zvyškový a odpadový kov, takže výroba je približne o tretinu lacnejšia ako pri ostatných obehových minciach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:34