StoryEditor

ČSA chcú predať catering a cargo terminál

03.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

BRATISLAVA -- České aerolinie sa rozhodli ponúknuť na predaj catering a cargo terminál na pražskom letisku. Predaj už pripravujú spolu s investičným poradcom spoločnosti CA IB Corporate Finance. "Zásadným kritériom pre rozhodnutie o predaji bude cena a optimálna dohoda o zaistení spolupráce a služieb pre nás," oznámil prezident ČSA Radomír Lašák.
Aerolínie už oslovili potenciálnych investorov pre catering, ktorým rozoslali základné informácie. Potenciálnych investorov pre cargo terminál oslovia v októbri. Vtedy by mali s potenciálnymi investormi podpísať zmluvy o dôvernosti získaných informácií a dodať im podklady na analýzu investičných príležitostí. Spoločnosť podnikne v októbri aj kroky na vyčlenenie cateringu a cargo terminálu do samostatných dcérskych spoločností. Do obchodného registra by mohli byť nové firmy zapísané vo februári 2007. Ešte tento rok by však ČSA chceli dostať od investorov ponuky. Víťazov tendra chce letecká spoločnosť v prípade obidvoch predávaných podnikov vybrať vo februári 2007.
Rozhodnutie predať catering a cargo terminál je výsledkom analýz, ktoré mali posúdiť vedľajšie podnikateľské činnosti z hľadiska ich väzby na hlavnú činnosť -- pravidelnú leteckú prepravu. "Plná koncentrácia ČSA na hlavnú činnosť je súčasťou stratégie firmy a zároveň základným predpokladom získania konkurencieschopnosti ČSA a návratu spoločnosti k zisku," uviedla hovorkyňa ČSA Daniela Hupáková. Na druhej strane sa spoločnosť rozhodla ponechať si duty free obchody, predaj na palubách a nákladnú prepravu.
ČSA vykázali za prvý polrok stratu 773 miliónov českých korún, ktorú však chcú do konca roku znížiť na 485 miliónov. Za polrok prepravili ČSA takmer 2,46 milióna cestujúcich. ČSA v súčasnosti lietajú do 120 destinácií v 45 krajinách sveta. Od roku 2001 sú členom leteckej aliancie SkyTeam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:21