StoryEditor

Falšovatelia najali hackerov

08.02.2007, 23:00
To, že Čína kopíruje všetko, čo sa dá a kde sa dá, je známy fakt. Podľa odhadov Európskej únie vo svete v dôsledku pirátstva vznikajú nárohospodárske škody dvesto až tristo miliárd eur, v prepočte 6,9 až 10,4 bilióna korún.

To, že Čína kopíruje všetko, čo sa dá a kde sa dá, je známy fakt. Podľa odhadov Európskej únie vo svete v dôsledku pirátstva vznikajú nárohospodárske škody dvesto až tristo miliárd eur, v prepočte 6,9 až 10,4 bilióna korún.
No v poslednom čase Číňania stavili na internet a hackerov. Počet útokov čínskych hackerov stúpa v mnohých západných krajinách, najmä však v Nemecku. Podľa Financial Times Deutschland (FTD) z hľadiska nemeckej ekonomiky najviac hospodárskej špionáže vykonáva Rusko a Čína. Kým Rusi pracujú prevažne klasickou metódou, čiže využívajú agentov, Číňania sa zamerali na internet. V ich zámeroch im pomáha rozrastajúce sa sieťové prepojenie sveta.

Hospodárska špionáž hackerov
Odborníci poukazujú na to, že čínski hackeri majú dobré matematické a kryptografické vzdelanie. Príkladom môže byť internetová súťažná stránka pre hackerov, ktorú tento mesiac vytvoril Oliver Winzenfried z technologickej bezpečnostnej firmy WIbu. "Tisíc návštev denne pochádza z Číny," povedal pre FTD.
Najviac sú útokmi čínskych hackerov ohrozené nemecké stredné podniky. Kým veľké koncerny majú dostatočne prepracované bezpečnostné opatrenia a oddelenia, ktoré za ne zodpovedajú, menšie firmy majú veľké medzery z hľadiska informačnej bezpečnosti. Podľa expertov nové riziko predstavuje telefonovanie cez internet. Už samotný názov poukazuje na dve veľké rizikové oblasti, ktoré nová služba spája - telefón a internet.
Ďalším rizikovým faktorom sú praktikanti, pretože mnohé firmy sú voči nim dôverčivé. Tento problém je citeľný najmä v Nemecku, keďže krajina systematicky nepreveruje životopisy, upozorňuje FTD.

Drzosť nepozná hraníc
Číňania sa však nespoliehajú len na internet, ale používajú aj tradičné metódy. Najjednoduchšou metódou je menšia investícia do kúpy niektorého výrobku. Ten falšovatelia rozoberú a diely jednoducho do detailu odkopírujú. No niekedy zmiznú z tovární celé konštrukčné plány.
Falšovatelia pritom nie sú len čoraz lepší, ale aj rýchlejší. Podľa znalcov sa falzifikáty objavia na trhu už pol roka po originálnom výrobku a neraz sa výrobca originálu stretne s podvrhom v čínskom stánku na niektorej výstave či veľtrhu.
A hoci napodobeniny sú na prvý pohľad na nerozoznanie od originálu, veľkú úlohu zohráva kvalita použitých materiálov a ich spracovanie.

Ambície ázijských hackerov
Začiatkom týždňa zažil svet internetu dvanásť rušných hodín. Podľa stránky www.zive.sk útočníci sa snažili vyradiť z prevádzky trinásť hlavných serverov (DNS), ktoré stoja na najvyššom stupni hierarchie celého doménového systému internetu. Útočníci sa snažili vyradiť systémy formou zahlcovania serverov veľkým počtom požiadaviek. Odborníci považujú tento útok za najvýznamnejšiu udalosť tohto druhu za posledných päť rokov, hoci internet ho prežil bez vážnejšej ujmy. "Internet bol koncipovaný tak, aby odolal jadrovému útoku," cituje stránka experta Zullyho Ramzana zo spoločnosti Symantec Sercurity Response. Odborníci špekulujú, že za útokom mohli stáť osoby z Južnej Kórey.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:40