StoryEditor

Dánsky Unomedical investuje v Michalovciach

21.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Dánska firma Unomedical plánuje investovať do výroby jednorazových zdravotníckych nástrojov na východe Slovenska 8,8 milióna eur, čiže v prepočte vyše 337 miliónov korún. Informoval o tom včera minister hospodárstva Pavol Rusko.

Dánska firma Unomedical plánuje investovať do výroby jednorazových zdravotníckych nástrojov na východe Slovenska 8,8 milióna eur, čiže v prepočte vyše 337 miliónov korún. Informoval o tom včera minister hospodárstva Pavol Rusko.
V novom závode v Michalovciach Unomedical zamestná 550 ľudí. Výrobu chce spustiť v prvom štvrťroku budúceho roka. Vláda podporí dánsku spoločnosť investičnými stimulmi v hodnote 100 miliónov korún. "Niekoľko týždňov sme rokovali práve o investičných stimuloch. Ich výška je pre nás teraz prijateľná," povedal Rusko. Investor smeruje do regiónu s vysokou, takmer 20-percentnou nezamestnanosťou. "Vyše päťsto pracovných miest pre Michalovce má väčšiu cenu ako dvetisíc pracovných príležitostí pre oblasť Bratislavy," poznamenal Rusko.
Michalovský závod bude najväčšou doterajšou investíciou Unomedicalu. Vyrastie na ploche 17-tisíc štvorcových metrov, pričom plný nábeh produkcie by mal dosiahnuť 12 až 18 mesiacov po otvorení. Spoločnosť chce z michalovskej prevádzky urobiť moderný závod. Unomedical plánuje v Michalovciach namontovať viac ako 120 najmodernejších high tech prístrojov a zariadení. Pri dodávkach počíta aj s miestnymi dodávateľmi.
Prezident dánskej firmy Henrik Brandt avizoval, že produkcia michalovskej fabriky sa v budúcnosti môže rozšíriť, čo by znamenalo ďalší rast pracovných príležitostí. "Sme spoločnosť so silnými rastovými ambíciami," povedal Brandt. Po otvorení závodu v SR Unomedical ukončí výrobu v dvoch prevádzkach v Dánsku. "Rozhodli sme sa, že časť z našich prevádzok budeme konsolidovať na Slovensku," oznámil Brandt.
Investor sa rozhodol pre SR kvôli kvalifikovanej pracovnej sile, blízkosti kľúčových európskych trhov a zavážilo aj členstvo krajiny v Európskej únii. "Znamená to, že môžeme počítať so stabilitou tejto krajiny," konštatoval Brandt. Veľmi dôležitým faktorom bola tiež úroveň nákladov, ktorá je v kombinácii s ďalšími aspektmi pre Unomedical atraktívna.
Dánsky Unomedical so sídlom neďaleko Kodane vo svojich závodoch v krajinách EÚ, Austrálii, Mexiku a na ázijskom kontinente zamestnáva približne 4-tisíc ľudí. Ročný obrat spoločnosti dosahuje zhruba 250 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:42