StoryEditor

Obchodníci hľadajú partnerov v zahraničí

23.02.2006, 23:00

Cezhraničná spolupráca naberá vyššie obrátky a čoraz častejšie sa týka aj slovenského obchodu. Predajcovia hľadajú v blízkom zahraničí partnerov, ktorí im dokážu zabezpečiť prísun výrobkov za výhodnejšie ceny, ako by pri nákupe dosiahli od domácich dodávateľov.
Medzinárodné reťazce už roky dopĺňajú predajne výrobkami, ktorých dodávky dohodli aj na základe kontaktov s obchodnými partnermi z okolitých krajín. Tých zastrešuje tá istá zahraničná obchodná sieť a vzájomná výmena výrobkov sa zväčša týka produktov ponúkaných pod maloobchodnými značkami. "Obchodníci majú užšie kontakty a vedia lepšie kooperovať ako výrobcovia," hovorí analytik agentúry pre prieskum trhu Terno Ľubomír Drahovský. V tom zároveň vidí hlavný dôvod, prečo hľadajú partnerov v zahraničí obchodné siete, a nie priamo výrobcovia.
Na cestu intenzívnej spolupráce s družstevným obchodom z Česka a Maďarska sa vydal aj obchodný systém spotrebných družstiev COOP Jednota Slovensko. Spolu s nákupnými sieťami COOP Hungary a COOP Centrum družstvo Praha vytvoril alianciu COOP Euro a jej členovia dohadujú v jednotlivých krajinách s výrobcami výhodnejšie podmienky odberu produktov.
Partnera za hranicami našiel aj ďalší slovenský obchodník -- veľkoobchodná spoločnosť Slovpos, ktorá stavila na spoluprácu s maďarskou firmou Reál Hungária Élelmiszer. Slovpos zásobuje tovarom sieť vyše sedemsto predajní BALA na Slovensku, Reál Hungária Élelmiszer zastrešuje takmer 2 300 obchodov u našich južných susedov.
Zvýšenie množstva tovaru odoberaného od výrobcov by malo obom sieťam priniesť výhodnejšiu cenu pri dodávke vybraných druhov výrobkov. "Hľadali sme na Slovensku silného partnera, ktorého prioritami sú nízka cena tovarov pre zákazníka, multiregionálnosť a tradičnosť značky na trhu," uviedol riaditeľ firmy Reál Hungária Élelmiszer Tibor Kujbus.
Podľa predsedu predstavenstva firmy Slovpos Miroslava Labaša má maďarský partner záujem najmä o dodávky hygienických potrieb zo Slovenska. Veľkosklady firmy Slovpos a následne aj maloobchodnú sieť predajní BALA by mohlo obohatiť mlieko z Maďarska. "Maďarské výrobky by sa mohli v slovenských predajniach objaviť do troch mesiacov po ukončení rokovania s konkrétnym dodávateľom," spresnil Labaš.
V rovnakom časovom horizonte počíta so zabezpečením dovozu výrobkov zo Slovenska do Maďarska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:55