StoryEditor

Enel láka rumunský trh

17.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Talianska energetická spoločnosť Enel chce v Rumunsku investovať v rokoch 2006 až 2015 približne 1,5 miliardy eur (54,2 miliardy Sk). Informovalo o tom včera rumunské ministerstvo hospodárstva.
Enel v tejto krajine, ktorá je od začiatku roka členom Európskej únie, kontroluje dvoch regionálnych distribútorov elektrickej energie.
Generálny riaditeľ Enelu Fulvio Conti ešte minulý rok povedal, že do roku 2010 chce talianska firma investovať do modernizácie siete na distribúciu elektrickej energie v Rumunsku viac než 380 miliónov eur. Spoločnosť Enel už v Rumunsku kontroluje regionálnych distribútorov elektrickej energie Electrica Banat a Electrica Dobrogea, ktorých kúpila v roku 2004 za 112 miliónov eur. V polovici minulého roka Enel zvíťazil v tendri na kúpu rumunského distribútora elektriny Electrica Muntenia Sud. O túto spoločnosť sa uchádzala aj česká firma ČEZ. Akvizícia spomínanej firmy sa však dostala do problémov koncom roka, keď rumunské štátne zastupiteľstvo oznámilo, že začalo okolnosti tejto privatizácie vyšetrovať. Podľa zastupiteľstva je talianska firma podozrivá z toho, že v tendri použila nelegálne praktiky, pretože údajne ťažila z neoprávnene získaných informácií o ďalších účastníkoch súťaže. Okrem iných firiem vlastní Enel aj 66 percent akcií Slovenských elektrární.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 14:07