StoryEditor

Koalícia si delila posty vo VSE

26.12.2006, 23:00
Mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti Východoslovenská energetika schválilo minulý týždeň v piatok zmeny v orgánoch firmy.

Mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti Východoslovenská energetika schválilo minulý týždeň v piatok zmeny v orgánoch firmy. Na návrh majoritného akcionára, ktorým je Fond národného majetku, vymenilo v predstavenstve a dozornej rade sedem ľudí.

Exprezidentov syn
Novým podpredsedom predstavenstva sa stal Roman Šipoš a predsedom dozornej rady Štefan Lasky. V dozornej rade zasadnú i Peter Schuster, syn exprezidenta Rudolfa Schustera, ktorého nominovala Slovenská národná strana, a dcéra krajského predsedu HZDS Aloisa Engliša, Drahomíra Englišová.
Minoritný akcionár VSE, nemecký energetický koncern RWE Energy, rešpektuje právo fondu na zmenu svojich nominantov v orgánoch spoločnosti a akceptuje ich, uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VSE Norbert Schürmann.
Po zmenách sú tak v predstavenstve VSE dvaja nominanti Smeru. Okrem bývalého štátneho tajomníka ministerstva výstavby z éry SDĽ Romana Šipoša je to ešte Pavol Fandl.
V dozornej rade má najsilnejšia koaličná strana troch ľudí, vrátane Branislava Šitinu, ktorý na poslednú chvíľu nahradil Eriku Mochnáčovú, pôvodne nominovanú učiteľku materskej školy z Medzilaboriec.
SNS zastupuje Schuster a HZDS Englišová, ktorá je na materskej dovolenke a predtým pôsobila ako riaditeľka obchodného centra Optima v Košiciach.

Človek od Rezeša
Nominant Smeru, predseda dozornej rady Štefan Lasky, je v metropole východu známy ako podnikateľ z rezešovskej éry. Začiatkom deväťdesiatych rokov prevádzkoval diskotéky v košickom klube Iskra a spolupracoval s vtedajším vedúcim klubu Pavlom Paškom, teraz predsedom parlamentu. Bol tiež konateľom vo firme Júliusa Rezeša Redykta, ktorá prenajíma nehnuteľnosti v centre Košíc. Päť rokov bol predsedom Predstavenstva spoločnosti 1. majstrovská, blízkej rodine Rezešovcov .
V Chorvátsku viedol firmu, ktorá sa na jadranskom pobreží venovala podnikaniu v cestovnom ruchu a obchodu. Vyštudoval košickú obchodnú akadémiu a tento školský rok končí štúdium ekonómie na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre.
"S diskotékami už nemám nič do činenia, len pekné spomienky. S pánom Rezešom sme zostali kamaráti, ale naše podnikateľské aktivity sa už zopár rokov vyvíjajú iným smerom," uviedol Lasky pre denník Korzár. V distribúcii energie sa cíti byť odborníkom, keďže v tejto oblasti rok pracoval v Slovenských elektrárňach ako riaditeľ pre nákup a obstarávanie. Ako nominant Smeru sa chce zasadzovať, aby občania aj podnikatelia pocítili čo najmenší nárast cien energií.

Ziskový podnik
VSE zamestnáva vyše tisícšesťsto ľudí a vlani dosiahla obrat štrnásť miliárd korún.
Do distribučných sietí a ich rozvoja investovala 1,3 miliardy korún, čo je trikrát viac než pred rokom 2003, keď sa strategickým partnerom spoločnosti stal nemecký energetický koncern RWE Energy. Ten vlastní 49 percent firmy a zmluvne má zabezpečené manažérske právomoci.
VSE prispieva ročne do štátneho rozpočtu daňami a dividendami za viac ako 1,7 miliardy korún.

Zmeny v orgánoch VSE
Odchádzajúci členovia Noví členovia
Predstavenstvo
Stanislav Zicho Roman Šipoš
Peter Koval Pavol Fandl
Dozorná rada
Imrich Hamarčák Štefan Lasky
Jarmila Répássyová Peter Schuster
Elemír Jakab Drahomíra Englišová
Ján Labaš Branislav Šitina
Jozef Krulčík Gabriela Ostrolúcka
Zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 17:43