StoryEditor

Evraz zvíťazil v boji o Vítkovice Steel

22.06.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Privatizačná komisia v pondelok odporučila za víťaza tendra na predaj spoločnosti Vítkovice Steel firmu Mastercroft z ruskej skupiny EvrazHolding, uviedol to námestník ministra priemyslu a obchodu a šéf komisie Martin Pecina. Spoločnosť ponúkla za 99 percent akcií firmy 7,05 miliardy Kč.

Privatizačná komisia v pondelok odporučila za víťaza tendra na predaj spoločnosti Vítkovice Steel firmu Mastercroft z ruskej skupiny EvrazHolding. Českej tlačovej agentúre to uviedol námestník ministra priemyslu a obchodu a šéf komisie Martin Pecina. Spoločnosť ponúkla za 99 percent akcií firmy 7,05 miliardy Kč.
O víťazovi rozhodla najvyššia cena. Na druhom mieste skončila ukrajinská spoločnosť System Capital Managment s ponukou 7,02 miliardy Kč a na treťom firma Třinecké železárny s odstupom jednej miliardy. Víťazná skupina EvrazHolding rozhodnutie komisie odmietla komentovať s tým, že počká do definitívneho rozhodnutia vlády.
Spoločnosti Charles Capital a Penta komisia zo súťaže vyradila. Dôvodom bolo podľa Pecinu to, že podmienky, za ktorých podali svoje cenové ponuky, neboli porovnateľné a odlišovali sa od zmluvných podmienok. Z tohto dôvodu podľa hovorkyne spoločnosti Osinek, majiteľa Vitkovice Steel, Evy Kijonkové komisia tieto ponuky ani neotvorila. Penta v pondelok popoludní oznámila, že za spoločnosť ponúkla 9,025 miliardy Kč. Charles Capital verdikt komisie nekomentoval, podľa mediálneho zástupcu jej materskej spoločnosti RPG Industries Vladimira Bystrova firma počká na oficiálne vyjadrenie.
Do konca júna by mala vláda dostať odporúčanie na víťaza tendra, odporúčaním komisie sa však nemusí riadiť.
Ruská skupina EvrazHolding vyrobila vlani viac než 13 miliónov ton ocele. Odborníci na firme najviac oceňujú jej sebestačnosť a vertikálnu integráciu. EvrazHolding totiž okrem železiarní disponuje zdrojmi železnej rudy a uhlia, súčasťou koncernu sú aj dopravné a energetické spoločnosti.
Skupina predovšetkým ovláda tri najväčšie železiarne v Rusku -- NTMK v Nižnom Tagile, Zapsib a NKMK na Sibíri. EvrazHolding taktiež vlastní a prevádzkuje prístav Nachodka na Ďalekom východe, ktorý jej jedným z najvýznamnejších ruských exportných terminálov. Okrem podielu v českej spoločnosti Vítkovice Steel, prejavila skupina záujem zúčastniť sa aj na privatizácii ukrajinského Kryvorižstalu.
V minulom roku EvrazHolding zaznamenal tržby 5,9 miliardy USD, čo je takmer trojnásobok v porovnaní s rokom 2003, keď koncern dosiahol tržby 2,1 miliardy USD. Zisk skupiny v minulom roku medziročne vzrástol štvornásobne na dve miliardy dolárov. Čiastočne je možné tieto výsledky pripísať na vrub rastu cien ocele na svetových trhoch, ruská skupina ťažila taktiež z veľmi nízkych nákladov na výrobu.
Ruská spoločnosť produkuje širokú škálu produktov, podľa jej webových stránok je napríklad jediným dodávateľom koľajníc pre ruské železnice, vyrába taktiež zhruba dve pätiny ruskej produkcie tzv. dlhých výrobkov. Asi 40 percent produkcie EvrazHoldingu je určených na export -- jej hlavnými vývoznými oblasťami sú ázijské krajiny ako Čína, Južná Kórea, Filipíny, Vietnam, Irán, v ostatnej časti sveta sú po tom jej hlavnými odberateľmi Veľká Británia, Taliansko a Kanada.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:30