StoryEditor

Gazprom dobýja Nemecko

17.10.2006, 00:00

Ruský energetický koncern Gazprom pripravuje vstup na nemecký trh. Podľa informácií denníka Die Welt plánuje získať podiely v mestských elektrárňach a postupne z nich vytvoriť v Nemecku vlastnú sieť.
Podľa nemenovaných zdrojov chce ruský gigant získať prístup ku koncovým odberateľom a v podobných súvislostiach možno chápať aj úlohu Gazpromu ako hlavného sponzora futbalového klubu Schalke 04, ktorý hrá najvyššiu nemeckú ligu. Nemci sú veľkí futbaloví fanúšikovia a Gazprom si od sponzoringu zrejme sľubuje zlepšenie imidžu. Rusi s klubom uzatvorili sponzorskú zmluvu, ktorá mu do roku 2012 môže priniesť až 125 miliónov eur, v prepočte 4,6 miliardy korún, píše ďalej Die Welt.
Ako prvá na túto cestu nastúpila švédska skupina Vattenfall, ktorá od roku 2002 postupne spojila berlínske elektrárne Bewag, hamburský Hamburgische Electricitäts-Werke a Lausitzer Braunkohle do veľkého koncernu. Ten má najsilnejšie postavenie vo východnom Nemecku a spolu s E.ON-om, RWE a EnBW patrí k popredným energetickým spoločnostiam Európy.
Teraz si z neho vzali príklad aj Rusi a podľa denníka Die Welt rokovali s viacerými mestskými elektrárňami. Gazprom má záujem okrem iného aj o Lipsko, ktorého starosta Burkhard Jung chce predať podiely v komunálnych podnikoch, no zatiaľ nezískal väčšinu hlasov. Gazprom už vlastní päť percent lipskej spoločnosti Verbundnetz Gas.
No Gazprom rúbe aj vyššie, údajne chce získať podiel vo významnom nemeckom koncerne RWE, píše denník Die Presse.
No vstup do Nemecka sa deje aj nenápadnejšie. Napríklad, doteraz neznáme berlínske zastúpenie Gazpromu sa pred niekoľkými týždňami premenovalo zo ZGG GmbH na Gazprom Germany a jedna dcéra monopolu pred niekoľkými mesiacmi vstúpila do lobistického združenia nemeckých obchodníkov s plynom a elektrinou Efet.
Pritom elektrárne nie sú jediným projektom Gazpromu v Nemecku. Prestížnym projektom je plynovod pod Baltským morom, ktorý vznikol pod taktovkou prezidenta Vladimira Putina a teraz už bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera. Ten sa stal nielen predsedom dozornej rady spoločného podniku Gazpromu, E.ON-u a BASF, ktorý postaví plynovod. Schröder zaobstaral aj sponzorskú dohodu so Schalke, hoci on sám je členom konkurenčného klubu Borussia Dortmund. Je to veľmi symbolické, píše Die Presse.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:57