StoryEditor

Kysucké firmy sa sťahujú za prácou na Moravu

29.07.2005, 00:00
Kysuckí podnikatelia zakladajú svoje firmy v Česku, pretože je tam lepšia legislatíva, podnikateľské prostredie, platobná disciplína a dobré dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Ján Pidych z čadčianskeho úradu práce odhaduje, že 60 % živnostníkov z regiónu sa udomácnilo v ČR, veľa z nich v Moravskosliezskom kraji. "Mnohí sa vypracovali na prosperujúcich podnikateľov a zamestnávajú tamojších ľudí," dodal Ján Pidych.

Kysuckí podnikatelia vo veľkom zakladajú firmy v Česku. Pochvaľujú si tamojšiu legislatívu i platobnú disciplínu. Ján Pidych z čadčianskeho úradu práce odhaduje, že 60 percent živnostníkov z regiónu sa udomácnilo za západnou hranicou, najmä v Moravskosliezskom kraji. "Mnohí sa vypracovali na prosperujúcich podnikateľov a okrem Slovákov zamestnávajú aj tamojších ľudí," dodal Pidych.
Vrátiť sa neplánujú
Eseročka Jána Repáka z Čadce sídli v Ostrave. Zabezpečuje montáž, údržbu i ďalšie práce pre Vítkovice Steel, ale presadzuje sa i v stredných a severných Čechách. Firma má ročný obrat 100 miliónov českých korún, je zisková a zamestnáva stovku Slovákov i Moravanov. Hoci má objednávky aj na Slovensku, neplánuje presídliť sa späť do Čadce. "V Českej republike nám štátni úradníci vychádzajú v ústrety. Na Slovensku je to naopak. Namiesto toho, aby podnikateľom poradili, závidia. Správajú sa, akoby im podnikatelia patrili," hovorí Repák.
Stavebno-projekčná firma Credo z Čadce patrí medzi významných výrobcov plastových okien na severnom Slovensku. Podľa konateľa firmy Jozefa Vahančíka ďalšiu firmu Vapal majú vo Frýdku-Místku. Na základe zmluvy s magistrátom vymieňajú staré okná za plastová na sídliskách v Ostrave. "Robíme to bez zálohových platieb, pretože v Česku je dobrá platobná disciplína. Po odovzdaní prác nám faktúry vyplatia do dvoch týždňov, čo sa na Slovensku nestáva často. Veľké stavebné firmy preplácajú faktúry po pol roku, čím ich zálohujeme," hovorí Vahančík. Podľa neho slovenské firmy takto využívajú silnú konkurenciu na trhu s plastovými oknami a tlačia na ceny. "Niekedy je to pod hranicou ekonomickej únosnosti. V Česku, konkrétne na severnej Morave, sa s takýmto prístupom k stredným firmám málokedy stretnete," dodal.
Odchod za prácou znižuje nezamestnanosť
Polovica aktívneho obyvateľstva z Čadce a okolia má prácu mimo regiónu, a to najmä na západnom Slovensku a na Morave. Za týchto okolností má Čadčiansky okres takmer deväťpercentnú mieru nezamestnanosti. "Miera nezamestnanosti v našom regióne je teraz najnižšia od roku 1991," dodáva Pidych.
V Moravskosliezskom kraji dnes pôsobí približne 32 slovenských firiem. V prvom polroku tam pracovalo 2 192 Slovákov, oproti vlaňajšiemu polroku je to o 464 ľudí menej. "Za prvý polrok sme nezaznamenali nárast slovenských firiem. Je však možné, že sa etablujú v ďalších krajoch ČR," uviedla hovorkyňa ostravského pracovného úradu Svatava Baďurová. Podnikatelia z Kysúc sa okrem Moravskosliezskeho kraja presadzujú i v Juhomoravskom a Olomouckom kraji, kde sa nezamestnanosť pohybuje od deviatich do desiatich percent. "Aj z nášho regiónu v prvom polroku odišlo za prácou do iných krajov v republike asi šesť percent ľudí, to je takmer osemtisíc zamestnancov," pokračuje Baďurová.
Z Moravskosliezskeho kraja podľa nej odchádzajú najmä špičkoví manažéri, stavební a montážni robotníci, predavačky a pracovníci ochranky. Podľa Ministerstva práce ČR je v republike takmer 490-tisíc nezamestnaných, čo je najmenej za posledné tri roky.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rybníček bude mať čo robiť
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 07:00