StoryEditor

Predaj Unipetrolu vynesie viac

29.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Polročné výsledky firiem holdingu Unipetrol potvrdzujú, že český štát by mal na predaji svojho podielu poľskej spoločnosti PKN Orlen zarobiť viac ako už zaplatených 13 miliárd Kč, čo je v prepočte takmer 16,8 miliardy Sk. Najdôležitejším firmám holdingu sa darí podobne ako vo vlaňajšom rekordnom roku.
Vlastné imanie skupiny k poslednému máju vzrástlo o 5,25 miliardy Kč z 28,75 miliardy Kč ku koncu roka 2003. A práve z tohto rozdielu sa bude vychádzať pri rokovaní o zvýšení ceny medzi Fondom národného majetku Českej republiky a novým poľských vlastníkom.
Podľa zmluvy o predaji Unipetrolu môže nový vlastník v prípade zlepšenia hospodárenia holdingu požadovať zvýšenie ceny až o 15 percent. Vlastné imanie pritom vzrástlo o 18,3 percenta.
"Štát bude môcť teoreticky žiadať maximálne zvýšenie," domnieva sa analytik poradenskej spoločnosti Wood & Company Tibor Bokor. To by znamenalo o dve miliardy Kč viac do štátnej pokladnice. Čísla však môžu ešte zamiešať opravné rezervy, ktoré môžu vlastné imanie znížiť.
O koľko to bude, to už stanovia audítori. Už od minulého týždňa na tom pracujú ľudia z audítorskej firmy KPMG. Tí majú byť hotoví koncom októbra. Až potom sa začne rokovať o definitívnom vyrovnaní s PKN Orlen. Ak by sa obe strany nedohodli, znamenalo by to zrušenie celej transakcie a privatizácia by sa mohla začať znova.
Taký katastrofický scenár sa však nepredpokladá, pretože spoločnosť PKN Orlen sa usiluje získať pozíciu lídra stredoeurópskej petrochémie a na to potrebuje českú firmu.
"Na nejaké dôvody, prečo znížiť cenu, sa príde. Štát v skutočnosti získa skôr asi 10 percent navyše k už zaplatenej sume," odhaduje šéf spoločnosti BH Securities Petr Hlinomaz. To je asi 1,3 miliardy Kč.
Z petrochemickej skupiny Unipetrol vykázali v 1. polroku 2005 stratu iba Benzina, Paramo a materská Unipetrol. Ostatné významné firmy holdingu, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Spolana a Unipetrol Rafinérie, hospodárili s čistým ziskom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 15:50