StoryEditor

Francúzsko musí plniť záväzky

22.01.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Francúzsko s najväčšou pravdepodobnosťou zotrvá na veľmi tvrdej pozícii ohľadne riešenia problému svojho rozpočtového deficitu a bude vzdorovať striktným požiadavkám ostatných členských krajín Európskej únie (EÚ), aby radikálne znížilo tento ukazovateľ v priebehu budúcich štyroch rokov.
Podľa expertov sú terajšie vzťahy medzi Parížom a ostatnými metropolami EÚ na "mŕtvom bode", no zároveň sú aj testom dôveryhodnosti Paktu stability a rastu. Jeho dôsledné plnenie je dôležitým faktorom, ktorý podmieňuje celkový kredit eura. Pakt sa však stal v nedávnom období predmetom ostrej kritiky zo strany nezávislých ekonómov, ale aj časti členských krajín EÚ, pretože rigidné pravidlá nútia vlády presadzovať úsporné programy aj v čase ekonomického útlmu.
Francúzsky minister financií Francis Mer zdôraznil, že takýto postup, najmä redukcia verejných výdavkov v čase spomaleného tempa rastu hrubého domáceho produktu (HDP), môže byť kontraproduktívny. Mer ďalej dodal, že terajšie ekonomické problémy Francúzska neumožňujú dosiahnuť ciele z utorkového oficiálneho varovania EÚ. V tomto dokumente figuruje požiadavka, aby Francúzsko znížilo svoj rozpočtový deficit, ktorý sa už blíži k hornej hranici 3-percentného limitu. Každoročná redukcia schodku má predstavovať 0,5 % a úlohou Francúzska je dosiahnuť takmer vyrovnaný rozpočet do roku 2006.
Európska komisia odhaduje, že tohtoročný deficit vo Francúzsku dosiahne 2,9 % HDP. Nie je vhodný čas na vytváranie takých podmienok, v rámci ktorých sa hospodársky rast bude redukovať prudkým znížením verejných výdavkov, uviedol F. Mer v Bruseli a zároveň pripomenul, že krajiny mimo EÚ, napríklad, USA, stimulujú rast práve vyššími verejnými výdavkami. Európsky komisár pre menové záležitosti Pedro Solbes však tieto argumenty rázne odmietol. Francúzske rozpočtové problémy sa nevyriešia tým, že sa budú jednoducho ignorovať, zdôraznil Solbes.
V hlasovaní o tejto otázke ho podporilo 14 ministrov financií členských štátov únie. Najmä menšie krajiny, ako Rakúsko, Holandsko, Luxembursko a Fínsko tvrdia, že francúzska politika poškodzuje kredibilitu Paktu stability a rastu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:56