StoryEditor

Štrajk môže vyjsť British Airways draho

16.08.2005, 00:00

Neplánovaný štrajk zamestnancov americkej cateringovej spoločnosti Gate Gourmet na londýnskom letisku Heathrow môže vyjsť leteckú spoločnosť British Airways (BA) drahšie, než sa očakávalo. Podľa BA v prvých 36 hodinách po začatí štrajku bolo zrušených celkovo 700 letov, takže na letisku uviazlo viac než 110-tisíc cestujúcich.
BA doteraz zaplatila zhruba 40 miliónov libier (58 miliónov eur) za hotely, stravu a vrátené letenky. Podľa denníka Die Welt niektorí zákazníci však teraz pohrozili aj žalobami o odškodné, ktoré by mohli stáť ďalšie milióny. Podľa európskeho práva totiž majú nárok na odškodné vo výške 400 libier (asi 580 eur), ak je ich let zrušený menej než dva týždne pred plánovaným termínom odletu. V prípade, že by všetci cestujúci požadovali takéto odškodné, musí BA počítať s ďalšími 30 miliónmi libier.
Spoločnosť sa odvoláva na ustanovenie európskej smernice, ktoré hovorí, že letecké spoločnosti kompenzáciu nemusia zaplatiť v prípade, že preukážu mimoriadne okolnosti, ktoré nemohli ovplyvniť alebo im zabrániť.
Letecká premávka na Heathrow sa normalizuje iba pomaly, pretože podľa BA sa kvôli štrajku do cieľového miesta nedostalo 100 lietadiel, tisíc členov posádky a 30-tisíc kusov batožiny. BA oznámil, že v nedeľu zabezpečili 170 letov (85 percent) na krátke a stredné trasy a 60 diaľkových letov (80 percent). Podľa Die Weltu však ešte minimálne dvetisíc cestujúcich čaká na náhradný let, pretože "stroskotaní" ľudia, ktorí čiastočne čakali na letisku až 50 hodín, nie sú vybavovaní prednostne. Podľa BA dostávajú iba nerezervované miesta, čo vyvoláva hnev cestujúcich a hrozby žalôb.
Podľa denníka Financial Times Deutschland príčinou štrajku bolo prepustenie zamestnancov Gate Gourmet a zo solidarity prerušilo prácu aj asi tisíc členov pozemného personálu BA. Odbory uviedli americká firma prepustila 800 ľudí, spoločnosť uvádza počet prepustených na 650. Britskí politici a médiá tvrdo kritizovali Gate Gourmet za to, že prepúšťanie oznámil zamestnancom megafónom na jednom parkovisku.
Rokovania medzi odbormi a firmou pokračovali aj v nedeľu, zatiaľ však bez výsledku. Veritelia firmy zrejme chcú postrčiť tieto rokovania, pretože zvažujú požiadať firmu o okamžité splatenie úveru 400 miliónov švajčiarskych frankov (319,5 milióna dolárov. Podľa agentúry Reuters už minulý týždeň menší veritelia žiadali okamžitú úhradu 270 miliónov frankov.
Gate Gourmet zároveň pohrozil, že zatvorí svoje zastúpenie na Heathrow, kde pracuje dvetisíc ľudí. V dôsledku takéhoto kroku by asi na mesiac vypadlo zásobovanie jedlom cestujúcich BA, ktorej Gate Gourmet dodáva obyčajne 80-tisíc jedál denne. Ak by Gate Gourmet svoju hrozbu splnil, pravdepodobne by sa štrajk zopakoval. Štrajková pohotovosť totiž trvá a cestujúci BA zatiaľ nedostávajú jedlo, pretože zamestnanci cateringovej firmy ešte nezačali znova pracovať.
Gate Gourmet patril k BA do roku 1997, keď ho zhruba za 65 miliónov libier kúpil Swiss. Po krachu Švajčiarov prevzal spoločnosť americký finančný investor Texas Pacific Group.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:44