StoryEditor

DaimlerChrysleru hrozí vysoká pokuta

23.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Automobilke DaimlerChrysler hrozí pre úplatkársku aféru v USA, ktorú vyšetruje americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) a ministerstvo spravodlivosti, pokuta až 640 miliónov dolárov, v prepočte 18,9 miliardy korún.
SEC a ministerstvo v roku 2004 začali vyšetrovať piatu najväčšiu automobilku sveta kvôli sťažnosti bývalého zamestnanca. Ten firmu obvinil z toho, že viedla tajný bankový účet, na ktorom zhromažďovala peniaze určené na podplácanie zástupcov zahraničných vlád. O prácu mal prísť preto, že upozorňoval na nelegálnosť tohto postupu. Daimler však tvrdí, že ho prepustil pre falšovanie finančných informácií.
Automobilka v marci oznámila, že pri internom vyšetrovaní objavila neregulárne platby uskutočnené v Afrike, Ázii a vo východnej Európe. DaimlerChrysler a zástupcovia Spojených štátov teraz rokujú o vyrovnaní, v rámci ktorého by koncern zaplatil pokutu. Okrem toho by musel zmeniť interný účtovný systém tak, aby už nemohli vznikať čierne fondy na podplácanie.
Hovorca Daimleru sa k tomu odmietol vyjadriť s tým, že vyšetrovanie ešte pokračuje. V bilančnej správe za rok 2005 spoločnosť upozornila na možnosť pokuty, ak SEC a ministerstvo zistia porušenie amerického zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:25