StoryEditor

Siemens podplácal aj v Iraku

03.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nemecký koncern Siemens si zrejme tak skoro nevydýchne. Iba nedávno bol odhalený rozsiahly korupčný škandál a už je na obzore ďalší. Ten sa týka programu OSN pre Irak pod názvom Ropa za potraviny. Norimberská prokuratúra už začiatkom novembra 2006 začala vyšetrovanie za podplácanie.
Vedúci pracovníci Siemensu pravdepodobne porušili nemecký zákon o podnikaní v zahraničí, keď za získanie zákaziek od režimu Saddáma Husajna zaplatili šesťmiestnu sumu.
Norimberská prokuratúra informovala, že vyšetrovanie sa zatiaľ sústreďuje najmä na divízie zdravotníckej techniky a energetiky, najmä na oblasť výroby generátorov, transformátorov a rozvodných sietí. V správe OSN o podplácaní v Iraku sa doteraz spomínali len zahraničné dcéry mníchovského koncernu, pomocou ktorých mal Siemens údajne nelegálne vyplatiť v Iraku asi 1,6 milióna dolárov, v prepočte vyše 41 miliónov korún.
Vyšetrovatelia nevenujú pozornosť divízii energetiky po prvý raz. Pred rokmi vyplatili dvaja jej manažéri pracovníkom talianskeho Enelu šesť miliónov eur, v prepočte 206,2 milióna korún, aby získali objednávku na plynové turbíny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:03