StoryEditor

Kamax finišuje v Bardejove

10.08.2007, 00:00

Strategický investor bardejovského priemyselného parku končí prvú etapu rozsiahlej investície. Nemecká spoločnosť Kamax už postavila prvú výrobnú halu pre centrálnu nástrojáreň a montuje technológie. O niekoľko týždňov rozbehne skúšobnú prevádzku. Závod by mal naplno fungovať od novembra a zamestnať dvesto ľudí.
Firma Kamax sa zaviazala do roku 2009 preinvestovať v meste celkovo vyše štyristo miliónov korún a vytvoriť osemsto pracovných miest. V nasledujúcich etapách mieni postaviť výrobné haly na produkciu skrutiek a ďalšieho špeciálneho spojovacieho materiálu pre automobilový priemysel.
Asi 12-hektárový areál pripravila samospráva pre investora vo vlastnej réžii Od štátu ani z eurofondov nedostala žiadnu podporu. "Mesto vykúpilo pozemky a následne ich predalo. Majetkovoprávne vysporiadanie záujmových plôch riešime podľa požiadaviek investora, na základe predbežných zmlúv, etapovite," informoval René Semanišin, hovorca mestského úradu.
Podľa neho si radnica našla investora sama, pričom rozhodujúca bola tradícia strojárskej výroby a prítomnosť špecializovanej Združenej strednej školy. S tou už nadviazal Kamax spoluprácu, aby profil absolventov zodpovedal jeho požiadavkám na kvalifikáciu.
Bardejov rokuje aj s ďalšími záujemcami o podnikanie. V priemyselnom parku má voľných ešte desať hektárov. "Kým nebudeme mať s nimi podpísané zmluvy, nechceme ich konkretizovať," povedal Semanišin. Pokiaľ by bol záujem investorov veľký, radnica pripravuje novú priemyselnú lokalitu Juh, kam ich môže perspektívne umiestniť. Počíta, že by v meste mohlo vzniknúť ďalších niekoľko sto pracovných miest.
Spoločnosť Kamax je špecialistom na produkciu pevnostnej spojovacej techniky pre automobilový priemysel. Z malej rodinnej firmy, ktorá vznikla v roku 1935, sa vypracovala na globálneho dodávateľa s deviatimi závodmi a spoločnými podnikmi v Európe, USA a Ázii. Najbližší výrobný závod má v českom Turnove, ktorého kapacita sa v posledných troch rokoch zdvojnásobila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 08:24