StoryEditor

Na Hrone pribudnú elektrárne

16.10.2007, 00:00
Na rieke Hron by sa v najbližších rokoch mali roztočiť turbíny viac ako dvadsiatich menších vodných elektrární.

Hydroenergetický potenciál tohto vodného toku plánujú využiť viaceré domáce firmy, ktoré v jednotlivých lokalitách preinvestujú stovky miliónov korún. Vo väčšine prípadov pôjde o menšie zdroje, ktoré spolu do rozvodnej siete dodajú ročne približne 200 gigawatthodín elektrickej energie.

Dolný tok ožije
Jeden z prvých projektov sa pripravuje na dolnom toku Hrona pri obci Vozokany v levickom okrese. Elektráreň s inštalovaným výkonom 2,2 megawattu postaví rodinná firma Alexander Muzslai - Vodná elektráreň, ktorá už získala územné rozhodnutie. V priebehu budúceho roka plánuje začať so samotnou výstavbou, ktorá si vyžiada približne 313 miliónov korún.
Podľa konateľa Alexandra Muzslaia využijú pri financovaní diela kombináciu vlastných a úverových zdrojov. Vzhľadom na garantovanú návratnosť investície a stúpajúce ceny energií je podľa neho väčšina bánk takýmto projektom naklonená a peniaze ochotne požičia. Omnoho väčšie problémy mal investor s majetkovým vysporiadaním pozemkov pod elektráreň, keďže v lokalite bolo evidovaných až 213 vlastníkov pôdy.
V dolnom úseku Hrona sú zatiaľ v prevádzke len dve malé vodné elektrárne. Prvú z nich od roku 2001 prevádzkuje pri Kalnej nad Hronom firma MVE Váh z Liptovského Mikuláša. Ďalšia elektráreň s výkonom 2,2 megawattu je pri obci Turá a jej majiteľom je zvolenská MVE Slovakia.

Investujú stámilióny
Celkovo päť nových malých vodných elektrární plánuje na Hrone postaviť bratislavská firma L'Energie Verte. Podľa projektového manažéra Miroslava Pančíka bude mať väčšina z nich inštalovaný výkon do 1,5 megawattu. Pri výbere technológie sa firma rozhodla pre priamoprúdové Kaplanove turbíny. Výstavba každého z týchto vodných energetických diel bude stáť približne 250 miliónov.
Situované majú byť v lokalitách Rudno nad Hronom, Jalná, Šášovské Podhradie, Bzenica a Hronský Beňadik. V prípade niektorých projektov sa už ukončilo posudzovanie vplyvov na životné prostredie, iné čakajú na vydanie územného rozhodnutia.
L'Energie Verte je dcérskou spoločnosťou skupiny Danubia Invest, ktorá stojí aj za pripravovaným miliardovým projektom obrovského športovo-rekreačného areálu Danubia park. Ten by mal vyrásť na ploche viac ako 220 hektárov okolo Čunovskej hate a na pravom brehu Zdrže Hrušov.

Vhodné lokality
Slovensko má k dispozícii množstvo lokalít, ktoré sú vhodné na osadenie malých vodných elektrární. Podľa štúdií využitia hydroenergetického potenciálu našich riek je najperspektívnejší práve Hron, kde je technicky možné inštalovať malé elektrárne s celkovým výkonom 35 megawattov a ročnou výrobou 200 gigawatthodín elektrickej energie.
Okrem už spomínaných investorov sa v biznise s vodnou energiou angažujú aj ďalšie slovenské firmy. Pre Hronskú Dúbravu sa napríklad rozhodla bratislavská akciovka Hydro-Energy, v ktorej predstavenstve sedí bývalý minister hospodárstva Ľubomír Harach. Malé vodné elektrárne plánujú na Hrone stavať aj firmy Hener MVE, EnergoHron a MVE Tekov.

Energia z riek
- technicky využiteľný hydroenergetický potenciál slovenských riek a potokov je 7 361 GWh/ročne, v súčasnosti je využitý na necelých 58 percent
- v prevádzke je viac ako 240 vodných elektrární, predovšetkým na Váhu
- podľa vodohospodárov sú perspektívne aj lokálne mikroelektrárne, ktoré možno umiestniť na väčších potokoch a riečkach

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 16:59